EKSKLUZIVNO: Otkrivene Titove mračne tajne (INFO)

predsednik

„Blic” je došao u posed još jednog šokantnog dokumenta iz vremena posle Drugog svetskog rata koji je u privatnoj arhivi dosad krio jedan od Titovih najbližih saradnika.

Rukopis sadrži informacije o Brozovoj intimi, zaverama, atentatima, intrigama, izdajama…

[adsenseyu6] —Reč je o internom dokumentu iz 1983. godine namenjenom Vladimiru Dedijeru, Titovom biografu, koji nikada nije došao u njegove ruke jer ga je „presreo” tadašnji ministar unutrašnjih poslova Stane Dolanc.„Blicu“ je dokument dostavio potomak Titovog saradnika, podstaknut time što smo nedavno ekskluzivno objavili jedinu pravu presudu četničkom komandantu Draži Mihailoviću.

Da je autoru bilo stalo do konspirativnosti, potvrđuje i to što je velikim slovima na prvoj strani napisao: “Ovaj materijal može se koristiti, ali se moje ime ne može nigde javno iznositi bez dozvole.”Dokument je presretnut jer krije mnoge mračne tajne i pikanterije Titove vladavine sažete na 25 požutelih strana kucanog materijala, podeljene u 12 vremenskih poglavlja, koje nisu smele da dođu čak ni u Dedijerove ruke. Ne postoji oznaka zvanične institucije, što ukazuje na to da je dokument imao internu namenu.

Slično upozorenje je i na poslednjoj strani: “Vlado, prije nego li išta od ovoga objaviš, dobro razmisli. Detaljnije informacije dobićeš kad se vidimo u Ljubljani.”

Čovek koji je „Blicu“ dostavio dokument, a koji je rođak Titovog bliskog saradnika, potvrđuje da papir nikada nije stigao do Dedijera jer su Dolancove službe uspele da ga se domognu.

– Dokument je završio u privatnoj arhivi mog rođaka 1984, po Dolancovom naređenju – kaže naš sagovornik.

– Rukopis liči na tog sovjetskog obaveštajca. U arhivskoj zaostavštini Vladimira Dedijera u Ljubljani nalaze se dva zapisa – o Dedijerovom “razgovoru sa Josipom Kopiničem” i “najvažnijem razgovoru sa Josipom Kopiničem”, ali ni u jednom se ne spominje gotovo ništa iz ovog anonimnog papira – kaže Simić Pero Simić, publicista i autor nekoliko knjiga o Titu, koji je imao pristup mnogim arhivima, kaže da je rukopis zanimljiv i da je verovatno izašao iz pera obaveštajca Josipa Kopiniča.

I jedan od visokih rukovodilaca Ozne, smatra da je tekst pisao Josip Kopinič.

– Na to mi ukazuju nekoliko detalja iz teksta. Prvi je da je bivša Titova žena Herta Has oslovljavala Kopiniča sa ”Joža” i “Mali”, što su bila njegova konspirativna imena, a drugi je taj da je bio uključen u radio-prenos Titovog govora iz Splita.

[adsenseyu1]

Poznato je da je Josip Kopinič bio dobar poznavalac radio-tehnike.

Srđan Cvetković: Važan istorijski dokument

Istoričar Srđan Cvetković kaže za “Blic” da pronađeni dokument ima značajnu istorijsku važnost.
– On deluje uverljivo i pisao ga je neko ko je dobro poznavao odnose u Komunističkoj partiji Jugoslavije i u vlasti i ko je bio deo sistema.

Može da posluži istoričarima za dodatno sagledavanje tog perioda – kaže Cvetković.

Njegov kolega Bojan Dimitrijević smatra da dokument verno odslikava „dvorske spletke” Titove vlasti i da tragovi autora svakako vode do nekog bliskog Titovog saradnika.
– Šteta je što ne potiče iz državnih arhiva jer bi njegova važnost bila veća, odnosno naslutili bi se tragovi onog ko ga je pisao .

(Dnevne.rs /Izvor: Slađana Vukašinović, Blic)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]