EFEKTI O KOJIMA SE RETKO PRIČA: Da li znate šta se dešava sa čovekovim telom u kosmosu?

svemir
Boravak u kosmosu uopšte nije prirodno stanje za čoveka. Pre boravka potreban je intenzivan trening, i samo fizički najizdržljiviji i najspremniji se šalju u letelice. Međutim, čak i nakon toga, astronauti se suočavaju sa raznoraznim izazovima i posledicama boravka u svemiru. Danas ćemo vam navesti neke od tih efekata boravka u svemiru, o kojima se retko priča. Njihovo proučavanje je bitno za čovečanstvo, zato što interesovanje za boravak u svemiru raste iz godine u godinu.

1) Povećava se visina

Dugotrajan boravak u bestežinskom stanju je kod nekih astronauta uzrokovao porast visine za oko tri procenata. Fenomen još uvek nije naučno objašnjen, ali se smatra da je glavni razlog smanjeni pritisak na kičmu zbog beztežinskog stanja.

 2) Gubitak koštane mase

Jedna od ozbiljnih posledica beztežinskog stanja je gubitak koštane mase. Procenjuje se da, nakon svakog meseca provedenog u svemiru, astronauti izgube od 1% do 2% procenata koštane mase. To je ozbiljan problem, koji može dovesti do lomova i velikih problema u kretanju, naročito u starosti. Zato astronauti moraju mnogo da vode računa o svojoj ishrani i unose dosta kalcijuma.

3) Nema podrigivanja

Zbog nepostojanja gravitacije, ne postoji sila koja tera mehuriće gasa iz gaziranih pića i zato astronauti ne podriguju. Stoga ispijanje bilo kakvih gaziranih pića u svemiru, može da bude veoma neprijatno iskustvo.

[adsenseyu1]

 4) Astronauti ne mogu da prestanu da se znoje

Znojenjem organizam pokušava da reguliše temperaturu tela. Međutim, u beztežinskim uslovima, toplota ne može da se odvoji od tela i zato telo neprestano pokušava da se hladi. Kapljice znoja ne mogu da ispare, pa onda vremenom osećaj postaje sve mučniji.

 5) Mučnina, vrtoglavica, priviđenja i dezorijentacija

Kod jednog broja astronauta, uprkos mnogobrojnim treninzima, javlja se osećaj mučnine i vrtoglavice, verovatno prouzrokovan beztežinskim stanjem. U najgorem slučaju se mogu javiti priviđenja ili dezorijentisanost. Ovaj efekat može da se poredi sa osećajem koje imaju osobe koje su osetljive na vožnju, ali samo što u ovom slučaju, ne mogu da izađu van vozila.

 6) Redistribucija tečnosti u organizmu

Oko šezdeset procenata čovekovog tela čini voda. Zbog nedostatka gravitacije, sva tečnost u čovekovom organizmu menja položaj i teži da se pomera na gore, dovodeći do pritiska u glavi, nadutosti sinusa, glavobolje i oticanja. Ako ovo potraje, može doći do poremećaja u radu srca i nedostatka kiseonika. Kod nekih astronauta se zbog povećanog pritiska kasnije mogu javiti problemi sa vidom.

 7) Gubitak ukusa

Neki astronauti navode da im se tokom boravka u svemiru, u potpunosti umrtvi čulo ukusa, tako da im sva hrana bude bljutava. Još uvek nije otkriveno zašto se to dešava.

 8) U svemiru ne može da se plače

Oči mogu da ispuštaju suze, ali zbog nepostojanja gravitacije, te suze nigde ne otiču, već se skupljaju u oku i mogu da izazovu probleme. Stoga je u svemiru nemoguće plakati.

 9) Psihološki efekti

Pred fizičkih, postoje i mnogi psihički efekti boravka u svemiru. Razlog leži u činjenici da su primorani da budu sa stalno jedno istom grupom ljudi zatvoreni u malom prostoru, u otvorenom prostranstvu svemira i u teškim fizičkim uslovima. Mogu se javiti depresija, nesanica i druge posledice.

[adsenseyu1]

 (daliznate)