Dve sestre inženjerke bacile su se na proizvodnju sira i kajmaka. Sada imaju puno posla, a imaju važnu misiju (FOTO)

posao

Foto: printskrin/RTS

– Na ideju smo došli tako što smo imali malu otkupnu cenu mleka – svega 24 dinara po litru, i bilo je pitanje da li da ostanemo sa tom proizvodnjom ili ne.
Onda smo se odlučili da napravimo mini mlekaru i tako smo krenuli biznis – ističe Ljupka

Diplomirani ekonomista Ljupka Janić iz Žiče čekajući konkurse i pišući molbe za posao, rodila je troje dece i pre dve godine odlučila da na porodičnom imanju proizvodi sir i kajmak. Njena mlađa sestra koja je diplomirala ekologiju, odlučila je da joj se pridruži.

Na svoju malu mlekarsku radionicu prenele su dugu tradiciju proizvodnje mleka porodice Janić, iako uložena sredstva i veliki rad nije pratila odgovarajuća zarada.

– Na ideju smo došli tako što smo imali malu otkupnu cenu mleka – svega 24 dinara po litru, i bilo je pitanje da li da ostanemo sa tom proizvodnjom ili ne.

Onda smo se odlučili da napravimo mini mlekaru i tako smo krenuli biznis – ističe Ljupka za RTS. Sestra Marta joj je često dolazila da joj pričuva decu, pa je vremenom i ona zavolela ovaj posao.

TRIK KOJI SVAKO TREBA DA ZNA: Kako otvoriti konzervu bez otvarača? (VIDEO)

Ustajem u pet sati da bih stigla u šest na autobus, ovde sam oko pola sedam, i krećemo sa slivanjem kajmaka ujutru rano. Srećom, potražnja je toliko porasla da dve sestre već imaju problem kako da proizvedu toliko sira i kajmaka.

– Sve proizvode prodajemo ovde kod nas u mlekari, zadovoljni smo cenom.

Sada ispadne negde 60 dinara po litru u preradi i od ovog posla može da se živi u Srbiji – kaže Ljupka. – Litraža mleka se sve više povećava, tako da smo za sada zadovoljne – dodaje Marta.

U lancu proizvodnje svoju ulogu ima i Ljupkin suprug Momčilo koji je zadužen za ishranu krava. – Trenutno imamo sedam krava na muži, dve steone junice, a kako trenutno stvari stoje planiramo da proširimo proizvodnju sira i kajmaka.

Ljupka i Marta biće najsrećnije ako siru iz svoje mlekare, naročito kraljevačkom kajmaku, koji je tridesetih godina prošlog veka bio brendiran kao žički kajmak, vrate nekadašnji ugled.

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf /RTS)