DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA: Stiže nam neviđena jesen, meteorolog Đorđe Đurić do detalja objasnio šta nam se sprema u septembru (GRAFIKON)

vreme

pixabay

Za sada nema najave za neke ekstremne pojave u septembru, moguće su lokalne oluje, ništa alarmantno – kazao je Đurić

Ipak, prava jesen još nije na vidiku

– Imaćemo zahlađenje za oko 10 stepeni, što je pomalo neprijatan pad, ali temperature će se spustiti na one koje su prosečne za ovo doba godine. Septembar je prvi jesenji dan u klimatološkom smislu, ali jesen nam neće doći preko noći.

Neće biti ekstremnih tropskih talasa, ali mogu da se očekuju dani u kojima će biti i do 30 stepeni – kazao je meteorolog Đorđe Đurić.

Sutra će biti jedan od najtoplijih letnjih dana, pa je moguće da će ovaj vikend moći da se proglasi i najtoplijim u 2020. godini. Već u ponedeljak oblaci će prekriti severne i zapadne delove zemlje (Subotica, Novi Sad, Čačak, Užice, Prijepolje…).

Popodne i uveče u tim predelima moguć je razvoj lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a u utorak će u celoj zemlji biti ispod 30 stepeni.

Zahlađenje će značiti spuštanje temperature na oko 25 stepeni, a lokalno i 22 do 23 stepena.

Sreda će biti suva, dok su nove padavine moguće već u četvrtak.

Nakon ovoh zahlađenja usediće postepeno povećanje temperatura do “normalnih” septembarskih. U narednom periodu očekuje se da imamo uobičajeno vreme za septembar, a to znači od 25 pa do 30 stepeni u prvom delu meseca, a nešto niže temperature (od 20 do 22) u drugom delu.

– Za sada nema najave za neke ekstremne pojave u septembru, moguće su lokalne oluje, ništa alarmantno – kazao je Đurić.

 

Dnevne.rs, espreso, SrbijaDanas