Druga bolna tačka za Nemce je Dodik: Merkelova ovo traži od Vučića (INFO)

sastanak

Trajno rešenje odnosa Beograda i Prištine, kao i pristanak Srbije na slabljenje Republike Srpske biće dva osnovna zahteva Angele Merkel.

Konkretno, kako saznaje „Blic“, Nemačka traži da Srbija „u doglednoj budućnosti“ dopusti članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, ali i da podrži ustavne reforme u Bosni i Hercegovini kojima bi se smanjio uticaj entiteta.
Nemačka kancelarka, najmoćnija žena na svetu, dolazi u posetu Beogradu početkom jula i ove dve stavke su u vrhu onoga što će preneti državnom vrhu Srbije.

Prema stavu Berlina, to što bi Srbija omogućila ulazak Kosova u UN ne bi značilo da je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost. Sve bi bilo obavljeno po modelu „dve Nemačke“, iz doba hladnog rata do 1990, kada se istočna i zapadna Nemačka formalno-pravno nisu priznale, ali su obe bile u UN.  

Stop za uvrede na ćirilici
Nemačka vlada je blokirala sve ćirilične komentare na Instagram profilu Angele Merkel nakon bujice uvreda iz Rusije. Otvoren prošle srede, Instagram profil Merkelove je odmah bio zasut opscenim porukama na ruskoj ćirilici. Uvrede su najpre brisane, ali bi se odmah pojavile nove.
Drugi stalni izvor nestabilnosti u regionu je, smatraju Nemci, položaj Republike Srpske. Zbog toga će Merkelova tražiti da Srbija pristane na slabljenje RS, da se jasno ogradi od Milorada Dodika, da se suprotstavi njegovom referendumu za otcepljenje RS i da pristane na ustavne promene kojim bi ojačale centralne institucije u Sarajevu.Merkelova traži članstvo Kosova u UN jer je to jedini način da ono postane članica Saveta Evrope i OEBS, kao i Evropske unije. To bi ujedno značilo trajno rešenje kosovskog pitanja, koje već decenijama ugrožava nemački interes za stabilnim Balkanom.

 
Đorđe Vukadinović iz Nove srpske političke misli kaže da je „potpuno jasno“ da su Kosovo u UN i slaba Republika Srpska „dva zahteva Zapada koja će se pre ili kasnije pojaviti na stolu tokom naših pregovora za pristupanje EU“.
– Videćemo da li će ovi zahtevi biti formalizovani sada, kao zahtev prilikom posete Merkelove, ili će to biti malo odloženo, ali da će se pojaviti na stolu nema sumnje. Kada je reč o članstvu Kosova u UN, po modelu dve Nemačke, to je bio predlog Volfganga Išingera još pre proglašenja nezavisnosti Kosova. Ograđivanje od Dodika su Nemci tražili još od Tadića, i to nije samo zahtev Nemačke, već i SAD. Posle primene Briselskog sporazum, Dodik je zasigurno prva sledeća tema – kaže Vukadinović za „Blic“.

Debakl sa Tadićem

Angela Merkel je prošli put bila u Beogradu u avgustu 2011. godine. Domaćin joj je bio tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić. Razgovori su se završili debaklom, a Merkelova je optužila Tadića za kršenje obećanja u vezi sa Kosovom. Smatra se da je Tadić tog dana izgubio svaku podršku Nemačke, koja se okrenula Nikoliću i Vučiću.

Angela Merkel bi u Beograd trebalo da stigne 7. jula, a sledeća dva dana provešće u Tirani i Sarajevu.

Diplomatska ofanziva

Tokom juna i jula Srbija će prolaziti kroz pravu diplomatsku ofanzivu. Premijer Vučić i ostali državni zvaničnici imali su i imaće susrete sa nekim od najvažnijih ljudi na svetu. Ključne teme svih razgovora biće odnosi Srbije sa EU i Rusijom, energetika i ekonomija.

 • Početak juna: Premijer Vučić je bio u višednevnoj poseti Vašingtonu.
 • Sredina juna: Dačić u Sankt Peterburgu, susret sa ministrom Sergejom Lavrovom.
 • Druga polovina juna: Vučić u Moskvi na poziv premijera Dmitrija Medvedeva.
 • 25. jun: Šef diplomatije Grčke Kocijas u Beogradu, priprema za dolazak premijera Ciprasa.
 • 7. jul: Angela Merkel u Beogradu, ključna poseta za otvaranje poglavlja sa EU.
 • 14. jul: Viktorija Nuland iz Stejt departmenta i Evelin Farkaš iz Pentagona u Beogradu.

(Blic)

1 Comment on "Druga bolna tačka za Nemce je Dodik: Merkelova ovo traži od Vučića (INFO)"

 1. реф ум лекс | 9. June 2015. at 20:00 |

  не могу да ‘слушам’ ово с.а.е и п.д.ж ове меркелове, која то, по властитим мјерилима, а захваљујући слободи мисли да маестрално ради! и вучић себе сматра маестралним, претпостављајући, по томе како он, ето то све може!
  очито да вестфашисти настављају посао по матрици коју љубоморно чувају само за причу међу по злочиначкој накани одабраних – ако се уклони вишевјековна жртва и мета ( срби) ни проблема неће бити, јер, та жртва им прави проблеме – бранећи се!
  може ли се тој логици, и с’њихове стране оправданости става приговорити – наравно да не може!
  а вучић се сво вријеме сатра трудећи да ‘обује ту бечку штиклу’, мислећи, да кад то успије да ће коначно схватити и зашто меркелова упорно покушава да га убиједи да то што тражи од вучића је и – добра ствар!!!

Comments are closed.