Dr Kon o popuštanju mera za Prvi maj: ”Znam da smo kao crne vrane koje viču NE, NE!” (INFO)

epidemiolog

Predrag Kon, Foto: Tanjug/

 Imamo čvrst stav barem u epidemiloškom delu Kriznog štaba da je potrebno ostati na oštrim merama još ovaj put – istakao je na današnjoj pres konferecniji epidemilog dr Predrag Kon.

Prema njegovim rečima, o tome će se raspravljati večaras, a i sutra će to ponovo biti na Kriznom štabu.U Srbiji su u protekla 24 časa potvrđena 227 nova slučaja virusa korona, a od posledica bolesti preminulo je 5 osoba. U našoj zemlji je, tako, od posledice novog virusa do sada preminula ukupno 173 osoba, a izlečeno je ukupno 1.292.

U protekla 24 sata testirani su uzorci 5.579 osobe, dok je ukupno testirano 78.942 ljudi od početka epidemije u našoj zemlji.

Na respiratorima se trenutno nalazi 78 osoba, a letalitet je 1,98 odsto.

– Podaci jasno ukazuju na smirivanje stanja, možemo da kažemo i na gašenje, ali oprez postoji zbog manjih mesta i gerontoloških centara. Tu se nalaze takozvani džepovi, jer virus traži način da opstane – rekao je dr Predag Kon.

stat.

FOTO: COVID-19.RS / SCREENSHOT

On je naglasio da je dobra vest što je sve manje zaraženih u velikim gradovima i naglasio da imamo razloga da budemo zadovoljni.

Na pitanje da li će biti ublažene mere zabrane kretanja za Prvi maj, Kon je rekao:

Čvrst stav: Oštre mere još ovaj put!

– Imamo čvrst stav barem u epidemiloškom delu Kriznog štaba da je potrebno ostati na oštrim merama još ovaj put – rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, o tome će se raspravljati večaras, a i sutra će to ponovo biti na Kriznom štabu.

FOTO: COVID-19.RS / SCREENSHOT

– Zabrana kontakta i nadalje postoji, to je najvažnije zapamtiti. Moramo da štitimo najstarije, to je sasvim jasnom, ali mora da nam ostane u svesti da moramo da štitmo starije od 65 godina. Ne samo oni da se štiti, već i mi da ih štitomo – istakao je Kon.

Naglasio je da to mora da važi ne bitno da li imamo ili ne vanredno stanje i vanredne mere.

Kon: “Mi smo crne vrane koje viču “ne, ne”

– Mislimo da je potrebno da izbegnemo taj poslednji trenutak kada možemo nešto da “zabrljamo”. Zabrana kontakata mora da postoji, moramo da štitimo starije.

Mora da vam ostane potpuno u svesti da moramo starije da štitimo. Mešanje, kontakti, pogotovo sa njima treba u glavi da nam budu zabranjeni – istakao je Kon.

Komentarišući to što se struka karakteriše kao glavni “kočničari” popuštanja mera, Kon je rekao:

– U ovoj situaciji smo mi crne vrane koje viču “ne, ne”, mi smo ti koji upozoravamo i takvi smo bili od početka – kazao je Kon, dok je Darija Kisić Tepavčević dodala da odluka nije donesena iz nečijeg hira.

Na pitanje da li ćemo vraćati mere, Kon je rekao da je to “pitanje nad svim pitanjima” i da to u ovom trenutku ne možemo da znamo.

On je još jednom istakao, da je ovom trenutku najvažnija vakcina, na koju čekamo.

 

(Dnevne.rs, blic N.Z.P. N.N.G.)