DANAS JE CRVENO SLOVO: Ovo je važan PRAZNIK za vas, ako se zovete Jelena (INFO)

Konstantin

Foto: printscreen/wikipedia

Danas slavimo svetog cara Konstantina i njegovu majku caricu Jelenu, pa mnogi smatraju da je ovaj dan upravo jedan od najznačajnijih u godini za sve one žene koje se zovu upravo – Jelena. Pored toga što su danas i velike letnje Zadušnice, kada se svi vernici sećaju svojih mrtvih, u pravoslavnom kalendaru je ovaj 3. jun i crveno slovo

Pravoslavni vernici i SPC proslavljaju danas svetog cara Konstantina i njegovu majku caricu Jelenu, pa mnogi smatraju da je ovaj dan upravo jedan od najznačajnijih u godini za sve one žene koje se zovu upravo – Jelena.

SVI ZAPREPAŠĆENI PEVAČICINOM ODLUKOM: Zvezda Granda se TAJNO UDALA, roditelji očajni – MAJKA U BOLNICI! (INFO)

Pored toga što su danas i velike letnje Zadušnice, kada se svi vernici sećaju svojih mrtvih, u pravoslavnom kalendaru je ovaj 3. jun i crveno slovo. Car Konstantin i carica Jelena uvek se praznuju istog datuma, pa se danas samo poklopilo da i praznik mrtvih bude iste subote.

Konstantin je došao na presto i nasledio oca, i odmah se suočio sa tri velike borbe. Jednu protiv Maksencija, tiranina u Timu, drugu protiv Skita na Dunavi i treću protiv Vizantinaca.

[adsenseyu4]

Pred bitku sa Makcencijem, car je bio zabrinut i sumnjao je u svoj uspeh. Tada mu se u sred dana pojavio presjajan krst, sav okićen zvezdama i na krstu napisano: “Ovim pobeđuj”. On je naredio da se iskuje jedan takav krst poput onoga na nebu, i njega su nosili ispred vojske.

Silom krsta, on je zadobio slavnu pobedu nad brojno nadmoćnim neprijateljem. Maksencije se udavio u reci Tibru. Odmah potom Konstantin je izdao znameniti Edikt u Milanu 313. godine, da prestanu gonjenja hrišćana.

Kada je pobedio Vizantince, sagradio je predivan grad na Bosforu, i nazvao ga Konstantinopolj. Nakon toga se razboleo i pao u postelju. Onda su mu se javili episkop Petar i Pavle i rekli mu da potraži episkopa Silvestera, koji će ga izlečiti od strašne bolesti. Tako je i bilo.

ZGODNA VODITELJKA PROBALA DA ISPROVOCIRA PUTINA: Zapušio joj usta jednom reči! (VIDEO)

Sveta Jelena, blagočestiva majka careva je posetila Jerusalim i pronašla časni Krst gospodnji. Zatim je na Golgoti sagradila crkvu Vaskrsenja i još mnoge druge crkve po Svetoj Zemlji. Upokojila se u 80. godini, a car Konstantin ju je nadživeo tek deset godina, i preminuo je u 65. u Nikomidiji. Telo njegovo je sahranjeno u crkvi Svetih Apostola u Carigradu.

Danas se pomolite ovim svecima MOĆNIM REČIMA:

“Kresta tvojego obraz na nebesi vidjev, i jakože Pavel zvanije ne ot čelovjek prijem, vo carjeh apostol tvoj Gospodi, carstvujuščij grad v rucje tvojej položi: jegoće spasaj vsegda v mirje, molitvami Bogorodice, jedine čelovjekoljubče. Amin!”

(Dnevne.rs/Izvor:telegraf.)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]