DANAS JE CRNI PETAK: Ako ste danas uradili neku od ovih stvari, osudili ste sebe na ZLU KOB

macka

Foto: portalmladi.com/

Prenosimo vam neka od verovanja:
  • Osobi koja se na ovaj dan ošiša će neko iz bliske porodice uskoro preminuti.
  • Ukoliko osoba danas vidi pogrebnu povorku, i sama će uskoro umreti.
  • Ni slučajno danas ne krećite na put, jer je sasvim sugurno da će vam se desiti nesreća.
  • Ukoliko osoba danas slomi ogledalo, čeka je sedam godina nesreće.
  • Dete rođeno na ovaj datum će do kraja života sa sobom nositi zlu kob.
  • Brodovi koji danas isplove osuđeni su na to da potonu.
  • Ukoliko osoba danas prođe ispod merdevina, ili joj mačka pređe put, zagarantovana joj je neka nesreća.

Strah od petka 13-og možda nije racionalan, ali je i te kako realan. U pitanju je jedna od najpopularnijih fobija i ima stručni naziv paraskavedekatriafobije ili frigatriskaidekafobija. Sam strah od broja 13 naziva se triskaidekafobija (i naziv je zastrašujući, zar ne?).

Svake godine „preživimo“ bar jedan petak 13., a najviše tri. Ova godina sadrži tri „baksuzna“ petka, jer ukoliko mesec počinje u nedelju, petak 13. je neminovan sled kalendara. Jedan smo preživeli ( i to pre mesec dana, pošto nas je dočekao u februaru), nadamo se da ćemo i ovaj, a onda namostaje još samo jedan u novembru… Za ovu godinu je i previše.

[adsenseyu1]

Fobija od broja 13 povezuje se sa davnim norveškim mitom o dvanaestoro bogova koji su priredili večeru, na koju je nepozvan upao 13. gost, nestašni Loki, koji je uspeo da slepog boga tame, Hodera, navede da ubije Baldera, boga veselja i zadovoljstva. Sa druge strane, povezanost može biti i biblijska, jer je na Tajnoj večeri, 13. gost izdao Isusa Hrista, a njegovo raspeće se desilo sutradan, tj u petak. Osim toga, veruje se da je Eva na petak 13. ponudila Adamu jabuku, tog dana je počeo Veliki potop, obustavljena izgradnja Vavilonske kule, a i Kain je, navodno, ubio Avelja. I onda kao nije baksuzan?! 😀

Međutim, petak je smatran za važan dan i pre nego što je Biblija napisana. Ljudi su se petkom posvećivali posebnim ritualima, u kojima su molili za dobru žetvu, zdravlje i sreću. Oni koji su radili toga dana smatrani su za proklete i verovalo se da će im se to nepoštovanje božanstava osvetiti.

Ukoliko mislite da Vaš petak 13. neće biti dobar, budite srećni što niste vitez Templar iz XIV veka. Naime, 13. oktobra 1307. godine, francuski kralj Filip IV naredio je hapšenje Žaka de Molaja, poslednjeg velikog majstora Vitezova templara. Uhapšeno je na hiljade francuskih templara. Većina ih je ubijena, a Molaj je spaljen na lomači 1314. godine.

[adsenseyu1]

Prema Tomasu Fermsleru, matematičaru i naučniku, broj 13 “pati” zbog toga što se nalazi iza broja 12. Broj 12 smatra se kompletnim i reflektuje mesece u godini, broj časova na satu, 12 bogova na Olimpu, 12 Isusovih apostola i 12 zodijačkih znakova, dok se 13 kao sledeći u nizu smatra baksuznim i remeti koncepciju savršenstva broja 12. Međutim, za pagane je broj 13 srećan broj. On odgovara broju punih meseca u godini.

Strah od te brojke u svetu nije nimalo zanemariva. Oko 80% nebodera u svetu nema 13. sprat, velik broj aerodroma nema 13. izlaz na piste, (a neke avio-kompanije nemaju 13. red u svojima avionima, a o tome možete više pročitati narednog ponedeljka). Bolnice i hoteli redovno nemaju sobu pod brojem 13, dok pojedini restorani u Parizu nude neobičnu uslugu – oni vam mogu angažovati 14. gosta, ako je na večeri prisutno 13 osoba.

Baksuzni petak 13. je dugo veoma dobro ukorenjen u Srbiji. Naime, kada su u Beograd došli prvi telefoni, broj 13 niko nije želeo da uzme. Svakako, to je na kraju rešeno tako što je broj 13 dodeljen Ljubi Srećkoviću za beogradsku klanicu.

POZNATI I PETAK 13.

Mnoge poznate osobe bile su triskaidekafobičari, pa tako američki predsednik Ruzvelt nikada nije putovao 13. u mesecu, niti je kada ugostio 13-oro ljudi. Mark Tven je jednom prilikom bio predviđen kao 13. gost na zabavi i njegov prijatelj mu je rekao da ne dolazi. Slučajnost ili ne, ali na petak 13., odnosno 13. avgusta 1899. godine rođen je režiser psiholoških filmova – Alfred Hičkok.

Psiholozi veruju da negativnim mislima i uverenjem kako je neki dan nesrećan zapravo podsvesno podstičemo nezgode i lošu sreću. Bilo da verujete, ili ne verujete, u ovaj “magičan” dan, pazite se crnih mačaka, merdevina i obavezno pokucajte u drvo! Ko zna, možda neko od vas baš ovog petka dobije sedmicu na lotou 😉

(Milica Četnik /portalmladi.com)