Danas je Blaga Marija, sestra Ilije Gromovnika: Ove stvari nikako ne smete da radite! (VIDEO)

crkva

Foto: Wikipedia

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas obeležavaju praznik posvećen Blagoj Mariji, sestri Ilije Gromovnika, odnosno Svetog Ilije.

Ona je Isusova sledbenica koja ga je prva videla vaskrslog i koja je, prema narodnom verovanju, prva izgovorila rečenicu “Hristos voskrese”

Blaga Marija spada u nepokretne praznike i iako nema “crveno slovo” u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku, ništa ne radi u kući, niti u polju.

U pitanju je dan koji je ustvari spomen na Mariju Magdalenu.

Sveta Marija Magdalena bila je rodom iz grada Magdale u Siriji, zbog čega je i nazvana Magdalena. Mučena od sedam zlih duhova, ona je čula za Hrista Spasitelja kako izgoni đavole i isceljuje od svih bolesti.

GOCA TRŽAN: Šta je bilo, jel STE SREĆNI što nemam od čega da živim

Stoga ona dođe k njemu, koji u to vreme pohodio gradove i sela u Galileji propovedajući Jevanđelje, isceljujući Svojom božanskom silom i svuda čineći dobro svima.

Gospod milostivo pogleda na nju i istera iz nje ljute mučitelje – sedam đavola, i ozdravi joj ne samo telo nego i dušu. On joj prosveti um svetlošću poznanja istine, da bi verovala u Njega – istinitog Mesiju, Sina Božjeg, poslanog od Boga Oca na spasenje sveta.

I tako Marija postade učenica Hristova i njegova sledbenica, i sa ostalim svetim ženama mu je služila sve do Njegovog stradanja. Inače, Marija Magdalena se u Žitijima svetih pominje kao “mironosica ravnoapostolska”.

Zajedno sa Presvetom Bogorodicom tugovala je pod raspetim Hristom na Golgoti i tri puta je posetila njegov grob.

Prema predanjima, nakon Hristovog stradanja je posetila Rim, gde je caru Tiberiju darovala crveno bojeno jaje i pozdravila ga rečima: “Hristos vaskrse!” te je pred njim optužila Pontija Pilata, rimskog prokuratora u Judeji, da je nepravedno osudio Isusa.

DNEVNI HOROSKOP za 04.08.2020. (ASTRO)

Pilat je potom iz Jerusalima premešten u Galiju, gde je od teške bolesti i preminuo. Zato se veruje da je običaj farbanja vaskršnjih jaja vezan za ovaj događaj.

Marija se potom vratila iz Rima u Efes kod Jovana Bogoslova, kome je pomagala u propovedanju jevanđelja. Sa velikom ljubavlju prema Isusu i sa velikom revnošću propovedala je ona jevanđelje svetu kao Hristov apostol.

Život je završila mirno u Efesu, a njene svete mošti kasnije su prenete u Carigrad.

 

(Dnevne.rs /Izvor: Wikipedia, Telegraf.rs)