DA TI SE SRCE STEGNE Despotova majka se u suzama prisetila njegove poslednje želje: Nisam mogla da mu je ispunim… (VIDEO)

dete

Foto: Printskrin: Youtube/ Primus Prima, Foto: Facebook/prinskrin: Telegraf

Da bi ulica u kojoj je rođen ponela njegovo ime, preostala su dva koraka

Nedugo nakon tragične smrti Despota Lazića (12), dečaka iz Bajine Bašte čija je borba sa upornom i teškom bolešeću ujedinila građane u želji da mu pomognu, pokrenuta je inicijativa da ulica u kojoj je rođen i u kojoj je odrastao ponese njegovo ime.

Kao što je Telegraf.rs već pisao, prvi korak je načinjen time što je odbornik SO Bajina Bašta Zoran Raković inicirao promenu naziva, a Skupština opštine jednoglasno je prihvatila taj predlog.

Preostalo je da odluku verifikuje nadležna opštinska komisija, a potom i resorno ministarstvo kako bi se u varošici na desnoj obali Drine jedna ulica nazvala njegovim imenom.

Majka tragično preminulog dečaka leptira Sofija Lazić rekla je da se nada ostvarenju te želje, te da će generacije zapamtiti njenog sina Despota.

– Osećaj je poseban. Teško je. Tu se prepliću i tuga i sreća, jer je dete živelo u ogromnom boluborba je trajala 24 sa živim i otvorenim ranama, a Despot, iako mali dečak, nikada nije želeo da pokaže nikome koliko to njega boli. Želeo je da pokaže da je on hrabar, jak, istrajan, maštao je da poraste. Nažalost, bolest je sve to prekinula.

Njega više nema, ali su ostale lepe uspomene, koje će ceo život da se pamte. Moja želja bi bila da ta ulica dobije ime mog sina, jer tako će ga generacije pamtiti. I treba da ga pamte, jer je bio veliki junak. Moram da kažem da i pored sve te radosti koju mi sad osećamo, deca, njegovi drugari su najsrećniji. Žao mi je samo što su svi tako mali, a susreli su se sa takvim bolom da izgube velikog prijatelja. Deca mnogo pate – rekla je majka o inicijativi da ulica ponese Despotovo ime.

U suzama se podsetila koliko je snage trebalo roditelju da previja te rane, svestan patnje deteta i svojih nada da će se lek jednom pojaviti.

– Dete nije izdržalo, 11. oktobra je preminulo. Ja se izvinjavam, ali to su suze svih ovih 12 godina – rekla je napominjući da je Despot bio 36. oboleli od bulozne epidermolize, te da je u Srbiji danas 35 dece koji muče svoju muku.

Prisetila se i poslednje želje svoga sina koju nije mogla da ispuni. Bili su na Institutu za majku i dete i to je bio poslednji mesec njihove borbe.

–  Njegova želja je bila da ga izvedem, da ga odvedem u njegovu sobu. Tako mi je rekao: “Mama, odvedi me da tamo završim svoj život i da vidim svoje drugare”.

Nažalost, nisam mogla da mu je ispunim – kazala je neprestano se zahvaljujući svima koji su razumeli, pomogli, borili se sa porodicom za Despotov život.

Tako su se na spisku našli i lekari čiju je borbu nazvala lavovskomodbornik Raković čiju je inicijativu za promenom naziva ulice doživela kao iskrenu želju, zatim oni koji su, seća se, pomogli da se pribave specijalni flasteri…

Majka Sofija koja će ostati upamćena kao Despotova majka, poželela je i da podeli izraze saučeća koji su joj stigli u stihu. Čita ih sa suzom u glasu, ali i s ljubavlju.

– Raširio leptir krila, smrt je ipak jača bila.

Odlepršao na drugi svet, na neki možda lepši cvet.

Počivaj u miru, Despote. O, bože, kakve grehote!

U raju mesto ti spremaju, deca grehova nemaju.

Tako je malo živio. Kome je nađeo skrivio?

 

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)