Da li ste čuli za genija iz Žablja: Profesori mu dali četvorku, a Rusi MEDALJU!

pronalazac-genije

Izumeo robota za rad u poljoprivredi: Nikola Cvejin /Foto Blic

Mladi pronalazač iz Žablja Nikola Cvejin sa svakog sajma pronalazača donosi priznanja.

Iako je za električni uređaj za duborez s promenljivim aparatom u školi dobio četvorku, na sajmu u Moskvi taj patent osvojio je zlatni pečat Ruske Federacije.

Nikola je tvorac i daljinskog kontolisanog robota za prskanje otrovnih hemikalija, jedinog takvog u svetu, a patentirao je i robota za čišćenje ulica.

[adsenseyu5]

– Taj robot je namenjen za korišćenje u vinogradima, a sad radim na novom projektu, koji će biti mnogo veći i takođe namenjen poljoprivrednicima – objašnjava Cvejin i dodaje da planira da se bavi poljoprivredom, gde bi primenjivao svoje inovacije.

IGRALA NA SVADBI, PA IZNENADNO PALA MRTVA: Kada su je dovezli u MRTVAČNICU svi su bili iznenađeni prizorom koji su ugledali!

Ovaj student četvrte godina Fakulteta za menadžement, čiji je stipendista još od srednje škole, godišnje obiđe desetak sajmova inovacija u zemlji i inostranstvu i sa svakog se vraća sa zlatnim medaljama, koje više i ne broji.Ima čak pet zaštićenih izuma, predsednik je Udruženja tehničke kulture iz Žablja i organizator Sajma nauke i inovacije u Žablju.

– Okupljam mlade ljude iz Žablja, gde ih učim da pravimo robote ili popravljamo kompjutere.

Bavimo se i automehanikom i superkondenzatorima za brzo punjenje mobilnih telefona – nastavlja naš sagovornik. Cvejin je, kaže, „hardveraš“, od malih nogu samo je nešto rastavljao i sastavljao, a želja mu je da ima „abarta 1000“.

[adsenseyu1]

Zasad ne razmišlja da ode iz Srbije, ali dodaje da, ako mu skoči pritisak, možda i digne ruke od svega te sreću potraži u nekoj uređenijoj zemlji.

Robot za vinogradare: Nikolin robot može da se kreće po svakom terenu, a u ravnici i do 20 kilometara na sat.

U rezervoar staje 25 litara tečnosti koja se prenosi na prskalice, a ratari se ne izlažu otrovnim hemikalijama, od kojih ih zaštitne maske čuvaju tek oko jednog sata.

JEZIVA NESREĆA: 2 mladića poginula, majka i beba teško povređene! Od jačine udara automobil završio na KROVU KAMIONA! (INFO)

(Dnevne.rs /Izvor: blic)

[adsenseyu4]