Da li se sećate novčanice sa legendarnim Alijom Sirotanovićem? Na slici NIJE prikazan on! (FOTO)

novcanica
Alija Sirotanović bio je u socijalističkoj Jugoslaviji simbol udarničkog rada, za koji se nije tražila dodatna plata, nego su radnici puni elana radili za dobrobit socijalističke zajednice. Doduše, za razliku od novog, tranzicionog doba, imali su penziono, socijalno, zdravstveno i stambeno, al’ da ne mračimo sad.

Sirotanović, rodom iz Trtorića kod Breze (1914. -1990) je odlikovan i Ordenom junaka socijalističkog rada, dobio je nagradu AVNOJ-a i bezbroj drugih priznanja i odlikovanja.

[adsenseyu5]

Sirotanović je 24. jula 1949. za osam sati rada iskopao 152 tone uglja, odnosno 253 kolica i tako srušio dotadašnji rekord Rusa Alekseja Stahanova za 50 tona.

U bivšoj Jugoslaviji verovalo se da je na novčanici od 10 dinara lik Alije Sitoranovića. Međutim, u pitanju je zapravo bio livac iz Zenice Arif Heralić.

Arif Heralić rođen je 5. maja 1922. u Zenici, a umro je 1971. Ovaj livac je postao poznat po svom osmehu sa novčanice od 10 dinara i bio je simbol veselog i dobro raspoloženog radnika.

[adsenseyu1]

Izraz “banka”, koji se koristi za novčanicu od 10 dinara, veoma je star i potiče još iz vremena od pre Drugog svetskog rata, ali se održao do danas.

(SrbijaDanas.com)