DA JE DANAS REKONSTRUKCIJA VLADE SRBIJE, ZNA SE KO BI BIO SMENJEN: Evo šta joj Vučić zamera..

predsednik
Zorana Mihajlović se ponovo nalazi na tankom ledu kod premijera Aleksandra Vučića i njeno ime je na samom vrhu spiska onih kojima se smeši smena u okviru rekonstrukcije Vlade Srbije u aprilu, saznaje „Blic“.

Nakon više packi koje je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja dobijala od premijera prethodnih meseci, sada je stigao i novi povod za Vučićevo nezadovoljstvo. Naime, ona se prošle nedelje nimalo nije „oduševila“ modelom „deliveri junita“, patentom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, koji je u Beogradu srpskim ministrima održao predavanje.

Rusija prelomila: Gas mora ići preko Srbije!

– Ovaj model podrazumeva uvođenje jedinica za infrastrukturu, privatizaciju, direktne strane investicije, državnu upravu i poljoprivredu. Reč je o timovima stručnjaka koji nadgledaju rad na određenim projektima i povezuju sva ministarstva i institucije koje su angažovane na njima. Mihajlovićeva se u razgovoru sa Blerom faktički usprotivila ovoj ideji – kaže izvor „Blica“ blizak Vladi.

[adsenseyu4]

Vučića je posebno naljutilo to što se Mihajlovićeva prilično potrudila da „objasni“ Bleru da je besmislena ideja da svaki ministar treba na kraju radnog dana da napiše izveštaj o učinku.

– Premijer smatra da su saveti koje je Toni Bler uputio ministrima korisni i da mogu obezbediti veću efikasnost, posebno počev od onog da se ne bave svim i svačim i pričaju bajke, već postave jasna tri cilja koja će za vreme svog mandata ostvariti. Zato će i prilikom planiranja rekonstrukcije Vlade premeriti i videti da odstrani iz tima one koji ne mogu da prate taj tempo rada ili pokušavaju da se izvuku uz razne alibije – objašnjava naš izvor.

Šta joj Vučić zamera
1 Protivi se uvođenju Blerovih „deliveri junita“ u Vladi Srbije
2 Javno kritikovala predsednika Tomislava Nikolića
3 Stručnjaci smatraju da nema dobre rezultate u ministarstvu
4 Meša se drugim članovima Vlade u resore i komentariše
5 Ima suviše opuštene nastupe u medijima

 

Odluka o tome da li će ministarka, koja je i potpredsednica SNS, biti smenjena krajem aprila uglavnom zavisi od toga da li će se naći dovoljno dobar kandidat da je zameni.

Zorana Mihajlović je juče na pitanja „Blica“ da li ima bojazan od predstojeće rekonstrukcije Vlade i da li postoji nešto iz Blerovog predavanja što smatra nerealnim, samo kratko odgovorila: „Kad i kako premijer odluči. Ne razmišljam o rekonstrukciji“.

Mihajlovićeva je, po istraživanjima, funkcioner SNS s najvišim rejtingom među građanima, naravno daleko iza Vučića. Ipak, više puta je unutar SNS kritikovana jer je javno iznosila zamerke na račun predsednika Tomislava Nikolića i stranačkih kolega.

Smenila Ilićevog čoveka u ministarstvu

Ministarka Zorana Mihajlović smenila je svog pomoćnika Miodraga Jocića, koji se smatra za čoveka Velimira Ilića, aktuelnog ministra bez portfelja.

Jocić je, kako saznajemo, razrešen na sednici Vlade 24. februara. Na njegovo mesto imenovana je Nena Tomović, pomoćnik bivšeg generalnog direktora „Železnica“ Dragoljuba Simonovića.

Jocić je ranije radio kao savetnik Velimira Ilića u Ministarstvu građevinarstva, a bio je blizak saradnik i Mariji Rašeti, bivšem ministru za saobraćaj.
Velimir Ilić je često hvalio Miodraga Jocića.

– Čast drugovima iz stranke, ali oni će raditi sporedne poslove, a glavne samo stručnjaci. Ja sam i u prethodnim mandatima zadržavao dobre kadrove. Evo, na primer, inženjera Miodraga Jocića – rekao je svojevremeno Ilić.

 [adsenseyu1]

 Još jedna „buntovnica“

Uvođenje „deliveri junita“ nije se dopalo ni ministarki poljoprivrede Snežani Bošković Bogosavljević (SPS).

Ona nije ni prisustvovala Blerovom predavanju ministrima, navodno zbog obaveza.Kako saznajemo, ministarki se posebno ne sviđa Blerova ideja, koju je podržao premijer Vučić, da ministri svakog dana podnose izveštaje o svom radu.

Ona je i ranije spominjana kao ozbiljan kandidat za smenu pri rekonstrukciji Vlade.

 

(Blic)