CIA OTKRIVA: Šta je sve američka obaveštajna služba znala o Hitleru 1943. (INFO)

rat

Godine 1943. Kancelarija za strateške usluge (Office of Strategic Services, OSS), preteča Centralne obaveštajne agencije (CIA), angažovala je američkog psihologa i profesora Univerziteta Harvard Henrija Marija da prouči ličnost Adolfa Hitlera radi lakšeg predviđanja njegovih postupaka.

U izveštaju na 229 stranica pod nazivom “Ličnost Adolfa Hitlera” Mari opisuje nemačkog “firera” kao paranoičnu osobu i “potpunu ruševinu” od čoveka, “nesposobnog za normalne međuljudske odnose”.

“Kada je on u pitanju, potpuno je nemoguće nadati se milosti i humanom tretmanu”, napisao je Mari.

Frustrirajuće detinjstvo i potreba za dominacijom u svim oblastima

U detinjstvu se osećao inferiornim, velikim delom zbog fizičkog izgleda, jer je bio sitne građe i delovao slabašno i bolešljivo. Odbijao je da ide u školu, jer ga je bilo sramota zato što je bio slab đak. “Nikada se nije bavio fizičkim radom, niti sportom, i oslobođen je vojne obaveze u austrijskoj vojsci kao trajno nesposoban”, napisao je Marej.

Zbog svoje nesigurnosti, bio je opsednut “brutalnom snagom, fizičkom silom, beskrupuloznom dominacijom i vojnim osvajanjima”. Čak i kada je seksualnost u pitanju, opisan je kao “potpuni mazohista”, koji je ponižavao i zlostavljao partnerke.

Edipov kompleks

Hitler je u detinjstvu patio od Edipovog kompleksa (ljubav prema majci, i mržnja prema ocu), koji je razvio nakon što je roditelje zatekao prilikom seksualnog čina, navodi Mari.

Hitler je bio ponizan i poštovao je oca, ali ga je doživljavao kao neprijatelja, koji vlada porodicom “tiranskom strogošću i nepravdom”. Prema Marijevom izveštaju, Hitler je zavideo ocu na njegovoj muškosti i maštao je o tome da ga ponizi, kako bi povratio “izgubljeni ponos svojoj majci”.

Kompenzacija za osećaj da nije pravi muškarac

Bivše Hitlerove partnerke govorile su da je bio “nesposoban za normalan ljubavni i seksualni odnos”, što je, prema Mareju, razlog njegove prenaglašene želje za superiornošću. Nesposoban da demonstrira svoju muškost pred ženom, osećao je potrebu da to nadoknadi tako što je ispoljavao neprevaziđenu moć nad muškarcima u načelu”.

Imao je nekoliko ljubavnih veza, ali se na kraju oženio svojom dugogodišnjom partnerkom Evom Braun, nekoliko sati pre nego što su počinili samoubistvo u njegovom bunkeru u Berlinu

Neodlučnost i slom pod pritiskom

Čak i na vrhuncu moći, Hitler je često proživljavao emocionalne slomove zbog osećaja krivice.

“Muče ga košmari zbog nečiste savesti i zapada u dugotrajne periode krize, kada ostaje bez energije, samopouzdanja i sposobnosti odlučivanja”, napisao je Mari.

Prema njegovim rečima, Hitler je prolazio kroz više faza: emocionalna eksplozija, napadi besa, optuživanje, suze i samosažaljenje. Nakon toga bi usledile inertnost, iscrpljenost, melanholija i neodlučnost. Potom, višečasovna akutna potištenost i uznemirujući košmari. Posle toga oporavak, nepokolebljiva odluka o kontranapadu uz primenu velike sile i surovost.

Stid zbog mešovitog porekla

Hitler je cenio “čistu, nemešanu i neiskvarenu germansku krv”, koju je dovodio u vezu sa uzvišenošću i lepotom, tvrdi Marej, koji ovako objašnjava njegov prezir prema ljudima mešane krvi:

“Kao 12-godišnji dečak uhvaćen je u seksualnom eksperimentu s malom devojčicom; kasnije je razvio fobiju od sifilisa, pri čemu je strahovao da će se zaraziti posredstvom kontakta sa ženom.


Gotovo je sigurno da je njegov iracionalni strah delimično posledica toga što je u mislima povezivao seksualnu aktivnost i pražnjenje creva. Seksualne odnose je doživljavao kao nešto veoma prljavo.”

Hitler je poricao da je njegov otac bio vanbračno dete i da je imao najmanje dva propala braka, da su mu deda i kum obojica bili Jevreji i da mu je jedna sestra bila ljubavnica bogatog Jevrejina.

Mržnju je koncentrisao na Jevreje zato što su bili laka meta

Marej tvrdi da su Jevreji Hitleru bili pogodni za projektovanje ličnih frustracija i neuspeha zato što “ne uzvraćaju pesnicama i oružjem”. Mogao je da ih krivi gotovo za sve, uključujući i katastrofalne posledice Versajskog sporazuma.

Hitler je imao “hipnotičku” moć nad ljudima s kojima je razgovarao
Nemilosredni nacistički vođa imao je slab i vlažan stisak i nije bio sposoban za neobavezan razgovor, ali ga Marej ipak opisuje kao čoveka sa “hipnotičkom” moći.

Aušvic

Često je dobijao komplimente zbog svojih sivoplavih očiju, mada su u izveštaju opisane kao “mrtve, bezlične i bezizražajne”.

Marej kaže da je Hitler bio malo viši od proseka, sa visokim zaliscima, tankim usnama i “izuzetno lepo oblikovanim rukama”.

Izvori tvrde da je Hitler bio stidljiv i neprijatan prilikom upoznavanja i da je imao nekoordinisane pokrete. Osim toga, bio je veoma probirljiv kada je u pitanju hrana.

(Dnevne.rs /Biznis insajder)