ČETIRI ASTEROIDA SU NA PUTU DA SE SUDARE SA ZEMLJOM: Posledice su katastrofalne

Zemlja

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Asteroidi koji hrle ka Zemlji putanjom koja vodi ka uništenju čovečanstva zvuče kao scenario nekog holivudskog filma, ali u našem svemiru zaista postoje četiri kamena koja su na putu sudara sa našom planetom.

Ujedinjene nacije su zabrinute da se mogućnost udara asteroida u gusto naseljeno područje ne uzima dovoljno ozbiljno, pa su odredile da 30. jun bude Međunarodni dan asteroida, kako bi podigle svest o potencijalnoj katastrofi. Ovaj datum je izabran jer je na taj dan 1908. iznad Tunguske, Rusija, ogromni asteroid eksplodirao i uništio stotine hektara šume.

Pred vama su četiri asteroida koja bi mogla da budu katastrofalna po našu planetu:

1979 XB

Ako ovaj kamen prečnika 900 metara pogodi Zemlju, udar će imati teške posledice. Asteoroid 1979 XB putuje kroz Sunčev sistem brzinom od 70.000 kilometara na sat i svake sekunde približava se zemlji za 30 km. Evropska svemirska agencija (ESA) stavila ga je na drugo mesto “Liste rizika” na kojoj se nalaze asteroidi blizu Zemlje.

Orbita ovog kamena nije pouzdana, ali je predviđeno da ima šanse da pogodi Zemlju sredinom ovog veka. Stručnjaci upozoravaju da bi se 1979 XB mogao iznenada približiti Zemlji, ako dođe samo do sićušne varijacije u njegovoj orbiti. Njegov sledeći predviđeni blizak prilazak Zemlji zakazan je za 2024.

GDE ODLAZI DUŠA POSLE SMRTI: Pravoslavni opis prvih 40 dana nakon upokojenja

Apofis

Otprilike velik kao četiri fudbalska terena, Apofis je u orbiti veoma blizu Zemlje. Trenutno je udaljen više od 200 miliona km, ali se svake sekunde približi za pola kilometra. Redovno prolazi pored nas, ali poslednji podaci ukazuju da će se 2029. naći na svega 30.000 km od Zemlje. To je manje od desetine udaljenosti naše planete od Meseca.

Apofis će proleteti pored nas već ove godine, sredinom oktobra, na bezbednoj udaljenosti od oko 30 miliona km. Ako bi ovaj asteroid udario u Zemlju, taj udar bi bio poput 15.000 nuklearnih detonacija u isto vreme.

2010 RF12

Ovaj asteroid našao se i na ESA-inoj “Listi rizika” i na “Sentri listi” (Sistem nadzora za udare u Zemlju). Trenutno se nalazi na 215 miliona km od nas, a putuje brzinom od 117.935 km/h. Predviđeno je da se pojavi krajem ovog veka, kad će nam se približiti 40 puta više od Meseca. Srećom je relativno malen, ima oko 500 tona i sedam metara u prečniku.

Udar bi bio nešto blaži od meteora koji je eksplodirao iznad Čeljabinska 2013, kad su oštećene hiljade zgrada, a povređeno je na stotine ljudi. Asteroid 2010 RF12 proći će pored Zemlje 13. avgusta 2022, kad će naučnici imati priliku da bolje prouče njegovu putanju.

2000 SG344

Deo je grupe Aten asteroida, čije su orbite veoma usklađene sa Zemljinom. Predviđeno je da će dobiti šansu za udar u našu planetu u sledeće tri-četiri decenije. Sa svega 50 metara u prečniku 2000 SG344 je relativno malen, ali je ipak dva puta veći od onog u Čeljabinsku.

DOKTOR SOLAKOVIĆ: Ubija nas stres kod kuće, više nego stres na poslu!

Trenutno putuje svemirom brzinom od preko 112.000 km/h i svake sekunde nam je bliži za 1,3 km. Zanimljivo je da ovaj asteroid putuje oko Sunca skoro isto koliko i Zemlja, 353 dana u odnosu na naših 365.

NEDETEKTOVANI ASTEROIDI

Naravno, veliki deo opasnosti leži u tome što mi baš nismo dobri u detekciji opasnog svemirskog kamenja i neka od najopasnijih su nas iznenadila. Kad je meteor eksplodirao iznad Čeljabinska oslobodilo se 30 puta više energiji od atomskih bombi bačenih na Japan 1945, a ušao je u našu atmosferu a da nije detektovan. Prošlog decembra se drugi asteroid raspao iznad Beringovog mora, a bio je 10 puta jači od bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki.

Većina asteroida može se pronaći u orbiti oko Sunca, između Marsa i Jupitera. Do sada je identifikovano više od 795.000 asteroida. U proseku jednom godišnje asteroid veličine automobila uđe u našu atmosferu, a svakih 2.000 godina mnogo veći objekat udari u Zemlju. Objekti dovoljno veliki da ugroze čovečanstvo pojavljuju se svakih nekoliko miliona godina, kažu naučnici.

           

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor:  M.I.M. , RT)