Češku posetio NATO general Žan Pol Palomeros, i „očitao bukvicu“ vladi

zastava

Foto: Profimedia

Češka ne izdvaja dovoljno novca za naoružavanje zemelje i NATO je veoma nezadovoljan zbog toga. U Alijansi smatraju da bi Česi morali više da ulažu u odbranu zemlje.

Češka se ne naoružava, i to se ne dopada NATO-u. Češku je posetio general Žan Pol Palomeros, vrhovni komandant Savezničke komande za transformaciju, i „očitao bukvicu“ vladi: „NATO smatra da je Češki vojni budžet suviše mali“.

Živimo u opasnim okolnostima, treba nam jaka vojska — istakao je Palomeros, dodajući da „besplatna bezbednost ne postoji“.

Češka trenutno za odbranu izdvaja 1 odsto BDP-a, iako se obavezivala da izdvoji dvostruko više.

[adsenseyu5]

Zamenik predsednika odbora za odbranu u Češkom parlamentu Aleksandar Černi kaže za Sputnjik da rukovodstvo Alijanse već nekoliko godina pokušava da natera države-članice da povećaju troškove za odbranu.

Njima je to pošlo za rukom, jer  su započeli krizu u Ukrajini i stvorili atmosferu straha zbog mogućeg vojnoj konflikta u Evropi. Međutim, time su pokvarili odnose unutar Evrope i zakočili njen razvoj“, kategoričan je Černi.

Parlamentarac smatra da Amerikanci insistiraju na povećanju troškova zato što žele da prebace deo svojih vojnih kapaciteta u Azijsko-pacifičku regiju. Zato taj novac neće ojačati odbrambeni potencijal evropskih zemalja, već vojne misije u inostranstvu.

„U poslednjih nekoliko godina jačanje kapaciteta u Avganistanu je bio prioritetan zadatak za Češku, ’zahvaljujući tome‘ unutrašnji dug Ministarstva odbrane premašio je 100 milijardi kruna, što je dvostruko više od godišnjeg budžeta tog resora. Mislim da bi trebalo preusmeriti novac na ono što je bitno za Češku, a ne za Vašington ili Brisel“, kaže Černi.

[adsenseyu1]

(sputniknews)

1 Comment on "Češku posetio NATO general Žan Pol Palomeros, i „očitao bukvicu“ vladi"

  1. Pa moraju jednom da shvate sluge i poltroni Vasingtona. Unistavanje zastarjele opreme, oruzja i tehnike kosta jako puno i zbog toga svi “saveznici” moraju da im pomognu u tome. Oni ce lijepo kupovati tu zastarjelu opremu i arsenal i po mogucnosti ga unistavati ga na ratistima u onim zemljama koji ne simpatisu pljackasku- politiku USA. Tako ce se prodavati hrana u humanitarne organizacije i prazniti i skladista hrane koju sam i ja sam jeo i to konzerviranu prije sesdeset godina.

Comments are closed.