BOŽIJI ZNAK: Prava SVETINJA pronađena je na zgarištu srpske crkve koja je IZGORELA NA VASKRS

njujurk

Foto: Милан Милатовић, Facebook/Saborna Crkva Svetog Save u Njujorku – Saint Sava Cathedral in New York

Iako je celu Crkvu Svetog Save u Njujorku na Vaskrs pod još nerazjašnjenim okolnostima progutala vatrena stihija, ikona Svetog Save i drveni krst visok čitav metar, ostali su netaknuti

Čudo božje! Iako je celu Crkvu Svetog Save u Njujorku na Vaskrs pod još nerazjašnjenim okolnostima progutala vatrena stihija, ikona Svetog Save i drveni krst visok čitav metar, ostali su netaknuti! Takođe, ni bronzana bista Nikole Tesle, poznatog naučnika i pronalazača, koja krasi ulaz u crkvu, velikim čudom nije pretrpela nikakvu štetu u tom požaru.

Kako prenosi “Alo!” ikonu koja se nalazila u kancelariji starešine crkve Đokana Majsotorvića, u kojoj je sve izgorelo, i drveni krst vatra, iako je buktala svuda oko njih, nije dohvatila.

Sveštenici crkve su ih tako i nakon gašenja požara pronašli u stanju u kojem su ih ostavili kada je crkva na tom mestu još postojala!

[adsenseyu1]

Na koji način su ta dva predmeta preživela strahovit požar, zbog kojeg srpska zajednica u celom svetu, a posebno u Njujorku, danima tuguje, još niko ne zna. Obrad Kesić, jedan od lidera srpske zajednice u Americi, prenosi za „Alo!“ impresije s lica mesta.

Foto: Милан Милатовић, Facebook/Saborna Crkva Svetog Save u Njujorku - Saint Sava Cathedral in New York

Foto: Милан Милатовић, Facebook/Saborna Crkva Svetog Save u Njujorku – Saint Sava Cathedral in New York

– Ovde je slika jako tužna. U nedelju su dolazili ambasador i delegacija iz Srbije, a mi smo u ponedeljak obišli našu svetinju. Šteta je ogromna, trebaće mnogo novca da bi se nadoknadilo, ali u celoj priči najfascinantnije je to što je ikona Svetog Save i veliki drveni krst ostali potpuno netaknuti. To je zaista čudo – priča Kesić za „Alo!“ nakon obilaska naše svetinje.

[adsenseyu1]

Sveštenici su čudom spasenu ikonu odmah uzeli i proneli je kroz grad. Taj nesvakidašnji događaj u jednoj takvoj situaciji prema rečima sveštenika Velje Stojakovića, paroha crkve u Orahovcu, ne predstavlja neko veliko iznenađenje.

menhetn

Foto: Милан Милатовић, Facebook/Saborna Crkva Svetog Save u Njujorku – Saint Sava Cathedral in New York

– To je znak. Bog nikada ne dopušta da jedan takav događaj prođe nezapaženo. Bog nam je time dao jasan znak da ima nade da će se sve vratiti u normalu i da su nam potrebni samo želja i volja da to uvidimo. Na Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, nam se desilo nekoliko tragedija ove godine, izgorelo je više svetinja, a okolnosti su još nerazjašnjene. A to što su ikona i krst spaseni, simbolizuju da nije sve izgubljeno … – objasnio je otac Velja za „Alo!“.

Podsećanja radi, srpska pravoslavna crkva Svetog Save u Njujorku, jedno od arhitektonskih blaga navedenih u Nacionalnom registru istorijskih lokacija i znamenitost grada Njujorka, tragično je uništena u požaru u nedelju, 1. maja 2016. godine, na Vaskrs. Uzrok požara je pod istragom. Zdanje je projektovao proslavljeni arhitekta Ričard Apdžon, a izgradnja je počela 1842. godine. Crkva je osvećena 1855. godine kao „Triniti Kapela“, a prodata je srpskoj zajednici 1943. godine.

(Telegraf.rs)