BATA ŽIVOJINOVIĆ REKAO JOSIPU BROZU DA NIJE ZAGORAC, NEGO ŠUMADINAC: Titov odgovor na to bio je JEDNOSTAVAN i u duhu BRATSTVA I JEDINSTVA

glumac

Foto: Printscreen/instagram

“Zvao me je Zagorac, po ulozi u najboljem jugoslovenskom filmu svih vremena – ‘Breza’ Ante Babaje. Igrao sam Zagorca, lugara, pijanduru. Jednom sam se pobunio: ‘Nisam ja Zagorac, ja sam Šumadinac!’ Uh, velika stvar’, rugao mi se. ‘Meni je to isti k….!’

Josip Broz Tito uz Batu Živojinovića vzivao se kao pop ikona jednog doba. Bio je predsednik koji je od svih glumaca najviše primao, možda i voleo, upravo Valtera. “Tito me je često pozivao u kuću i tražio da mu pričam viceve na njegov račun.

‘Ma neću!’, odbijao sam. ‘Da pričam, a da me onda ovi vaši ‘apse’.

‘Nemoj da brineš’, ubeđivao me je. ‘U ovoj državi samo ja hapsim!’

Tito je na Vangi imao veliki zoološki vrt. Jednom sam ga pitao ko hrani sve te silne životinje.

‘Ja, ja ih hranim. Od moje plate’, rekao mi je.

‘Kolika vam je plata?’

‘Otkud’ znam?!’, odgovorio je ravnodušno.

Nije znao ni kako dinar izgleda!

Titu sam krao cigare, upaljače. Baš krao! Tito je pušio holandske cigare – ‘henrih III’. Držao bi ih na stolu i ja bih punio džepove čim bi se okrenuo.

KAD HRVATI ZAIGRAJU UŽIČKO KOLO: Proslava pobede Hrvatske nad Danskom (VIDEO)

Jednom je pozvao u goste Borisa Dvornika koji je bio beskrajno šarmantan čovek. Zlato! Umeo je da peva, da se šali, bio duhovit.

Boris je došao, ali, kako je morao da sačeka, u sobi je pronašao viski i napio se kao svinja. Tito se smejao, pitao ga je gde se tako udesio. Odgovorio je da je u sobi našao njegov viski.’I ti si lopov kao onaj tvoj Bata Živojinović.’

Tito je bio harizmatičan, šarmantan, prirodan, normalan čovek. Jako sam ga poštovao. Bio je Bog i, kada bi dolazio u Beograd, ceo grad je stajao mirno. Nosio sam mu sanduk kada je umro.

Nije komentarisao moje uloge. Zvao me je Zagorac, po ulozi u najboljem jugoslovenskom filmu svih vremena – ‘Breza’ Ante Babaje. Igrao sam Zagorca, lugara, pijanduru.

Jednom sam se pobunio: ‘Nisam ja Zagorac, ja sam Šumadinac!’

‘Uh, velika stvar’, rugao mi se. ‘Meni je to isti k….!’

Njemu je to stvarno bilo svejedno. Sad ljudi lupetaju, pričaju svašta: mrzeo ove, mrzeo one…

Što o tome nisu pričali dok je bio živ? Nisu smeli da pisnu! U toj se državi znalo ko je gazda. U svakoj republici”, sumirao je Živojinović svoj portret Tita.

(Dnevne.rs/izvor:nedeljnik.rs)