AUTORSKI TEKST Nataše Kandić: RUSI i SRBI su KRIVI za NAPAD na Vučića (tekst iz „Politike“ prenosimo u celosti)

osnivačica beogradskog Fonda za humanitarno pravo
Nataša Kandić, koordinatorka projekta REKOM, antisrpska drugosrbijanka, u autorskom tekstu u dnevnom listu „Politika“, napisala je da ruski veto na Rezoluciju o Srebrenici, atmosfera u Srbiji pre 11. jula, zahtev za izručenje Nasera Orića i još neke stavri, da su dovele do pokušaja atentata na premijera Srbije Aleksandra Vučića!

Piše: Nataša Kandić

„Majke Srebrenice” su neočekivano lepo dočekale premijera Srbije 11. jula 2015. godine u Potočarima – zagrlile ga i na odelo mu prikačile cvet Srebrenice, koji ne dele širokih ruku. „Ovo nije bio napad na Vučića, već na nas, na naše dostojanstvo”, rekla je uvažena Munira Subašić, pre nego što se premijer vratio u Srbiju nakon verbalnog i fizičkog napada tokom komemoracije i dženaze 136 žrtava. I Ćamil Duraković, predsednik Odbora za komemoraciju, poneo se u istom tonu. Reagovanje bošnjačkog člana Predsedništva BiH, Bakira Izetbegovića, da je „osramoćen dešavanjima u Potočarima”, kao i izvinjenje Predsedništva, koje nikad brže nije izdalo neko zajedničko saopštenje, bez rezervi je.

 

Premijer Vučić je reagovao kako najviše doprinosi smirivanju nastale situacije, ali i sa velikim uvažavanjem žrtava. Zahvalio se „Majkama Srebrenice” pre nego što su one stigle da osude događaj, što je otkrilo koliko su ga očarale toplim dočekom. Otvorio im je vrata Srbije kao niko pre njega iz političkog vrha Srbije.

Međutim, sve što je prethodilo komemoraciji u Potočarima, a u vezi sa britanskom rezolucijom, jasno je ukazivalo da je Srbija izabrala najlošiji put do Srebrenice.

[adsenseyu1]

 

Ceo politički vrh Srbije je bio saglasan da je britanska rezolucija štetna, neprihvatljiva i protiv pomirenja, pre svega, zato što se pominje genocid u Srebrenici i osuđuje svako poricanje genocida, umesto da se osude svi zločini. Pažljivije čitanje izjava političara, uključujući i opozicione lidere, otkriva da srpski politički narativ o pomirenju polazi od priznavanja srpskih žrtava kao uslova priznavanja drugih žrtava. Taj narativ temelji se na stavu svih posleratnih vlada Srbije da je ona nadležna da sudi za ratne zločine nezavisno od državljanstva počinioca i teritorije, da tumači uzroke ratova, da kormilari saradnjom u regionu i da određuje mehanizme i uslove pomirenja. Iako je bilans takvog pristupa na štetu Srbije, srpski političari i državne institucije ne odustaju od ponavljanja grešaka i „velikosrpskih snova”. Zahtev za izručenje Nasera Orića, državljanina BiH, bio je čist autogol, kao i sramoćenje srpskog tužioca pred britanskim sudom povodom zahteva za izručenje Ejupa Ganića. U dvonedeljnoj halabuci oko britanske rezolucije dominirali su nepristojnost i neznanje političara Srbije. Nijedan nije pokušao, verovatno ni znao, da objasni zašto je rezolucija „apsolutno antisrpska”, bilo je dovoljno to što je to rekao ruski ministar diplomatije Sergej Lavrov.

Odbacivanje britanske rezolucije, u stvari pravne odluke i presuđene činjenice da je u Srebrenici izvršen genocid, učinilo je izlišnim učešće premijera Vučića u komemoraciji u Srebrenici. Nije bilo hitno da ide ove godine, mada je pritisaka sa svih strana bilo da ode što pre. Tamo je organizovana teška provokacija, koju je on politički pametno i ljudski toplo okrenuo u svoju korist. Da je uspeo da se ljudski pokaže najbolje svedoče reči predstavnica „Majki Srebrenice”. To je dobro koje smo svi osetili i sa olakšanjem primili. To je Vučićev lični otklon od prošlosti.

Šta je sa Srbijom? To što je 11. jula 2015. godine, i pored zabrane skupova, plato pred Skupštinom Srbije bio prekriven fotografijama srpskih žrtava u ratu na Kosovu teška je zloupotreba srpskih žrtava. Policija je zabranila građansku akciju „Sedam hiljada”, odavanje počasti žrtvama genocida, ali je doprinela da Srbija 11. jula poruči da su životi srpskih žrtava vredniji od žrtava genocida.To nije put pomirenja i protivno je interesima pristojne države. U tome nema dobroga.

[adsenseyu1]

(Politika)

7 Comments on "AUTORSKI TEKST Nataše Kandić: RUSI i SRBI su KRIVI za NAPAD na Vučića (tekst iz „Politike“ prenosimo u celosti)"

 1. Molim Vas, dajte mi jednu cisternu sa fekalijama,da okupam ovo čudovište.

 2. Ne mogu da verujem da ovakvu spodobu u Srbiji drze na nekom vaznom mestu. Hitno je treba proterati iz zemlje.

  • ljubitelj dobrog stiva | 17. July 2015. at 13:43 |

   nije pogresno imati drugacije misljenje, niti objektivan i kriticki odnos prema sopstvenoj istoriji, ali ovde se pod plastom objektivnosti i progresa krije perfidan pokusaj revizije istorije, jer se cinjenice izvrcu i istrzu iz konteksta i olako se barata opasnim i ozbiljnim pojmovima, kao sto je genocid. iza toga stoji namera provokacije, manipulacije i stvaranja tenzija medju ljudima u cilju sprovodjenja interesa velikih igraca. ne treba se previse uzbudjivati zbog takvih izjava, niti im pridavati veci znacaj nego sto realno imaju. svako se drugacije snalazi kako da prezivi. neko radi u fabrici, neko na njivi, a poneko je na platnom spisku obavestajnih sluzbi – cak iako to mozda ne zna, sto nije iskljuceno. na kraju krajeva, nismo svi jednako pametni. toga je uvek bilo i bice. postoje samo dve razumne reakcije na takve provokacije: vrsiti pritisak na medije koji objavljuju takve stvari da to vise ne cine ili ignorisanje! sto kaze narod, na jedno uvo udje – na drugo izadje.

 3. Александар Стефановић | 17. July 2015. at 08:44 |

  Kandicka, KANDIŠE TI DUŠA…

 4. dali je politika kao ozbiljan list dozvolila da se pomoću ove beštije blati srbija,ima stotine dokaza da je srebrenica žrtvovana da bi se srbija optužila za genocid,dali je itoliko ljudi bilo tad u srebrenici,otkud im oružje,kad su već bili u zaštićenoj zoni,sud koji je amerika i zapad stvorijo da bi se srbi za sve optužili.pokazaće istorija podmetanje kukavičijeg jajeta,srbija na balkanu smeta samo što je pravoslavna,otimanjem dela srbije nije radi šiptara nego bogatstva sa rudom na kosovu koje amerika danas iskorištava besplatno,olbrajtova ima svoju imovinu na kosovu,hrvatska joj se zahvalila za “oluju”,dali amerika misli da je ceo svet glup.evropa je pod čizmom amerike,nemačka je mora slušati i zato dominira u evro zoni,evropska unija je američka i nemačka tvorevina zajedno sa engletima,sve je smišljeno da bi se dobila jeftina radna snaga i iskoristilo bogatsstvo drugih država,kapitalizam je gori od fašizma jer ubija plagano,evropa gladuje,dok se pojedinci bogate,koliko je jemalja unije u kolapsu i ko dobro živi sem velikih,kao nemačka,engleska,svi ostali imaju velika financiska zaduženja koje im je MMF nametnuo,to je politika porobljavanja naroda stvaranjem dužničkog ropstva i uništavanjem najviše malih država.

 5. O sebi se zabavila Bog dao sto pre!

 6. Meraklija | 20. July 2015. at 23:05 |

  Od kad ju je majka okotila,njoj Srbi drmaju kavez.Ne moze zena da nas pomirise.To bi trebalo kremirati i ispaliti u kosmos,da vise ne pogani zemlju.

Comments are closed.