Aleksandar Vučić: Angela Merkel kao niko u EU vodi računa o Srbiji i Balkanu! (INFO)

sastanak
– Za to je Srbiji i drugim zemljama regiona potrebna politička podrška. Mi želimo ponovo da budemo na putu rasta.To je za nas važno, a ne nekakve nacionalističke igrice – rekao je premijer Srbije

Najvažniji cilj svih učesnika predstojećeg samita o Zapadnom Balkanu u Beču mora biti politička i privredna stabilnost regiona, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

– Za to je Srbiji i drugim zemljama regiona potrebna politička podrška. Mi želimo ponovo da budemo na putu rasta.To je za nas važno, a ne nekakve nacionalističke igrice, koje neki žele da igraju – rekao je Vučić u intervjuu za nemački dnevnik “Handelsblat”.

[adsenseyu5]

Upitan da li se nemačka vlada do sada premalo brinula za Srbiju i Balkan, Vučić odgovara da je upravo obranuto – da nijedna vlada zemalja EU regionu ne poklanja toliko puno pažnje, kao vlada u Berlinu.

– Posebno kancelarka Angela Merkel. Reći ću vam otvoreno – ni iz jedne druge zemlje EU ne dolazi toliko puno ministara u Beograd, kao iz Nemačke. Za veliku podršku, posebno podršku Merkelove – mi smo zahvalni – rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Rdaovanović

Govoreći o problemu migranata koji preko teritorije Srbije pokušavaju da se domognu Zapadne Evrope, Vučić je ukazao na potrebu evropskog rešenja tog problema.

– Prema izbeglicama se dobro ponašamo. Dajemo sve od sebe. Migranti su zadovoljni odnosom prema njima u Srbiji.Do sada nije bilo nijednog incidenta. Ali problem mi ne možemo da rešimo – rekao je Vucicć, dodajući da svi u Evropi moraju veoma tesno sarađivati.

[adsenseyu1]

Premijer Srbije je rekao da se u Beogradu gradi prihvatni centar za oko 1.000 migranata i da, pred toga, postoji centar u južnoj Srbiji, a gradi se i jedan novi u severnoj Srbiji.

Foto: Marko Todorović

– Zima dolazi. Moramo što je moguće pre izbeglicama ponuditi bolje uslove – rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da mnogi migranti dolaze bez papira, Vučić kaže da mnogi tek u Srbiji prvi put budu registrovani.

– Oni iz Grčke, preko Makedonije, dolaze do nas bez ikakvih papira – rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Komentarišući ogradu čijim podizanje Mađarska pokušava da zaustavi talas izbeglica, Vučih je ukazao na dobre odnose Beograda i Budimpešte, ali i istakao da u tom pitanju nema saglasnosti između sve zemlje.

– Podizati žice – to ne može rešiti ni jedan jedini problem u Evropi. Migranti će jednostavno naći drugi put ka Zapadnoj Evropi. Podizanje žice u Mađarskoj podseća, na žalost, na prošlost u istočnoj Evropi – rekao je Vučić.

Govoreći o ljudima sa zapadnog Balkana koji pokušavaju da dobiju azil u Nemačkoj, Vučić je ocenio da su tu, prvenstveno radi o Romima.

Mi molimo zato da Nemačka njima jasno smanji fianansijsku pomoć i tada će se problem brzo rešiti, zaključio je Vučić.

(Telegraf.rs / Tanjug)