40 GODINA KASNIJE: Otkrivena TAJNA koja se krila iza najvećeg Šabanovog HITA!

pevač

Foto: printscreen/instagram

Jedan od najpopularnijih narodnih pesama “S namerom dođoh u veliki grad”, koju je pokojni Šaban Šaulić otpevao 1979. godine prvobitno nije bila onakva kakvom je svi znamo.

Kompozitor i tekstopisac Rade Vučković ispričao je kako je nastao ovaj vanvremenski hit kada je on, kao student Muzičke akademije, tek pristigao u prestonicu.

Nekoliko godina kasnije, prema njegovim rečima, tekst i melodija dospeli su u Šabanove ruke, pa je tada pesma pretrpela značajne promene. – Tekst te pesme, prvobitni, uopšte nije izgledao tako. Napisao sam pesmu za sebe, kao autobiografsku, napravio sam i melodiju.

Šaban je to čitao i slušao kad sam ja pevao, pa mi je jednom rekao da to uobličim za narodnu pesmu jer mu se mnogo sviđa – rekao je Vučković, napominjući da je od samog početka bio siguran da će “S namerom dođoh u veliki grad” postati evergrin. – Znao sam i da će se slušati godinama.

POSLEDNJA VEST

DA SE NAJEŽIŠ: Folkloraši iz celog sveta otpevali pesmu OVO JE SRBIJA! (VIDEO)

Nije to kao danas, da se prave sezonske, letnje pesme za kojekakve pevače. Uostalom, kakvi su danas pevači, takvi su i tekstopisci. A pesme su još gore – dodao je on.

Nakon 50 godina rada Rade će organizovati koncert na kojem će velike zvezde narodne muzike otpevati najveće hitove koje je on pisao. U Kombank dvorani 24. decembra nastupiće, pored njega, i Halid Bešlić, Ilda Šaulić, Šerif Konjević, Snežana Đurišić, Ana Bekuta, Jelena Vučković i drugi. Poseban segment biće posvećen Šabanu, a svi prisutni minutom ćutanja odaće počast pokojnom kralju narodne muzike.

Ovako je pevao Šaban.

– S namerom dođoh u veliki grad, ostade za mnom moje rodno mesto a rastanku majka grlila me dugo, čuvaj se, sine, i piši nam često. A ja sam počeo da lutam, ja više ne znam s kim venčavo sam se i razvodio s kafanama velegradskim.

Stanovo sam negde na kraju grada, trošio očeve poslednje pare ledao sam raskoš i srećne ljude, Setio se majke i kuće stare. Možda i takav postao ne bih da mi je ona pružila radost razočaran u život i najveću ljubav, rasipao svoju nesrećnu mladost.

Ovo je je ogrinalni tekst pesme “S namerom dođoh u veliki grad”

– S namerom dođoh u Beograd da studiram i sviram gitaru, al‘ prevari me menadžer jedan, ja počeh da pevam u baru. Stanovo sam negde na Slaviji trošio očeve poslednje pare, pio sam jogurt, a jeo viršle i pušio jeftine cigare. A onda sam sreo nju i počeh da joj se divim.

Predložila mi jedne večeri da dođem kod nje da živim. I spakovao sam svoj stari kofer, gitaru uzeo sa sobom. I plakala je moja gazdarica kad sam joj rekao zbogom. Ljubav je trajala kratko, a onda svađa poče. Bila je ljubomorna i zavidna na moje pesme i ploče.

I onda sam počeo da lutam, ja ne znam više s kim. Venčavo sam se i razvodio s kafanama beogradskim.

     

Dnevne.rs Kurir