2010. godine se preselila u Norvešku: ZA GODINU DANA SAM OD PLATE KUPILA STAN I KOLA

panorama

Foto: publicdomainpictures.net

– Od 2012. godine živim u Dramenu, jer sam dobila stalan posao kao medicinska sestra specijalista. Prezadovoljna sam životom – poručila je Srpkinja koja radi kao medicinska sestra u Norveškoj

Branka Mirić koja je po zanimanju medicinska sestra, 2010. godine se preselila u Norvešku i trenutno radi u jednoj zdravstvenoj ustanovi na odeljenju produžene zdravstvene nege, a postala je i instruktor za kurseve o tome kako se procenjuje stanje pacijenata, dok je skoro predložena za predstavnika klinike u sestrinskoj komori.

[adsenseyu5]

Prema njenim rečima, velika je razlika između medicinske sestre u Srbiji i one u Norveškoj, jer je tamo ta profesija poštovana i od njih se očekuje da doprinesu lečenju pacijenta, predlažu postupke lečenja, rehabilitacije i prate dejstvo terapije, piše “Politika”.

– Odmah sam dobila licenu za medicinske sestre jer sam imala visoko obrazovanje i specijalizaciju. Norveški jezik sam učila u Beogradu, a posao sam dobila preko jednog biroa za zapošljavanje i imala sam ugovor na dve godine. Radila sam u tri različite ustanove – kaže Branka i dodaje:

– Od 2012. godine živim u Dramenu, jer sam dobila stalan posaokao medicinska sestra specijalista. Prezadovoljna sam jer sam pre dve godine uspela da kupim stan, auto i sve neophodne stvari i to od plate. Dolazim u Beograd nekoliko puta godišnje i mogu da priuštim razna putovanja. Mislim da je to dovoljan razlog da se napusti Srbija, jer od sestrinske plate ne može da se preživi u našoj zemlji, a ni da se deca školuju.

[adsenseyu4]

Kako ona kaže, ranije nikada nije pomislila da će doći trenutak kada će ona napustiti svoju zemlju.

Inače, u poslednje vreme, medicinske sestre najviše odlaze u skandinavske zemlje i Nemačku, a ukoliko se taj trend nastavi, situacija će biti slična kao sa lekarima, odnosno, neće imati ko da brine o bolesnim pacijentima.

(Politika)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

5 Comments on "2010. godine se preselila u Norvešku: ZA GODINU DANA SAM OD PLATE KUPILA STAN I KOLA"

  1. Bosiljka Míra Borojevic | 3. јуна 2015. at 13:23 |

    Jeste, jeste, stan- kredit 40 god, auto-kredit 7 god. Dobro poznato.

    • nek je i bajka nek su i krediti ali nije podmićivanje i nebriga ko ovde za bolesnike i 200evra plate koju potroši medicinska sestra na školovanje jednog deteta a kako je onim koje imaju 2-3 deteta?

  2. i avion

  3. Jasta al sve na kredit od 40 god. Treba skupiti 3 miliona kruna za godinu za stan,auto,i treba zivjeti,a godisnja bruto plata oko 280 000 kruna,jedino ako je Branka madjionicar…ovo su bajke za malu djecu…

  4. E sto ga ova laze….kao da je zaradjivala,a nista nije trebala da trosi….Znate li vi koliko jedan stan kosta tamo?Da ne trosis nista,za deset godina ga ne mozes kupiti,pa svi bi onda kupovali i imali svoje stanove….

Comments are closed.