Zbog niskog nivoa ovog vitamina najviše zaraženih virusom završi u bolnici

virus

Foto: EPA

Izuzetno nizak nivo vitamina D imaju često oni koji završe u bolnicama zbog korone.

Sve do početka ove pandemije kada je shvaćena velika važnost primene vitamina D3 niko od nas nije ni merio vrednost ovog vitamina, a prema nekim podacima, čak 30 do 50 odsto stanovništva na globalnom nivou ima deficit vitamina D3.

“U velikom broju studija je pokazano da je vitamin D3 značajan u sprečavanju infekcija respiratornog trakta. Infekcija koronavirusom se javlja u značajno manjem procentu kod osoba koje imaju normalne vrednosti vitamina D3. Normalne vrednosti iznose od 75 do 150 nanomola na litar ili 30 do 60 nanograma na mililitar.

Kako velika većina osoba nema mogućnost da proveri nivo D3, na nedostatak treba da posumnjaju kada imaju osećaj slabosti, malakasalosti, bolove u mišićima i ako dođe do patoloških preloma – što je jedna od najčešćih manifestacija osteoporoze kao krajnje instance nedostatka vitamina D3”, kaže za TV Prvu prof. dr Marina Nikolić Đurović, endokrinolog iz Kliničkog centra Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

BRANIMIR NESTOROVIĆ: Poslušajte me, nikada više nećete imati problem sa VIŠKOM KILOGRAMA

Ako se radi o pacijentima koji imaju dodatno još i neke hronične bolesti kao što su šećerna bolest, hipertenzija, opstruktivne bolesti pluća, kod takvih osoba je, dodaje ona, neophodno i povećavati nivo vitamina D3.

Doktorka Đurović se poziva na veliki broj studija koje su pokazale da su osobe koje su uzimale vitamin D3 imale lakši oblik bolesti i da mnogo manji procenat pacijenata dobije koronu i manji broj završi sa smrtnim ishodom.

Prema podacima koje je iznela, pokazano je i da sunčanje uopšte nije dovoljno da sintetiše normalnu količinu vitamina D3, dokazano je i da zaštitini faktori 15 i više onemogućavaju prodor ultravioletnih zraka i sintezu vitamina D3 iz kože što predstavlja 80 odsto vitamina D3 koju imamo u našem organizmu.

PROČITAJTE JOŠ

“NOVAK JE POKAZAO DA NISMO UBICE I DIVLJACI” Srđan Đoković objasnio zašto dušmani mrze Noleta, pa spomenuo i Daru iz Jasenovca

Ona je govorila i o osteoporozi te navela da možemo da utičemo na faktore rizika za osteoporozu tako što ćemo da prestanemo da pušimo i unosimo alkohol, ali i “kontrolišemo određene bolesti, a to su najčešće bolesti endokrinog sistema koje moramo da isključimo da bismo rekli da se kod pacijenta radi o primarnoj osteoporozi”.

“Terapija kortikosteroidima nepovoljno utiče, ali pomaže fizička aktivnost, adekvatan unos kalcijuma, dodatak vitamina D3 pomaže resorpciju kalcijuma iz digestivnog trakta i vitamin K2 pomaže da se resorbovan kalcijum ugradi u kost”, ističe dr Đurović.

Prema njenim rečima, svaka druga ženska i svaka peta muška osoba ima osteoporozu. Razlog za to je, objašnjava, što posle 50. najveći broj žena ulazi u menopauzu zbog pada estrogena jer je estrogen taj koji štiti kost.

 

(Dnevne.rs/TV Prva)