VUČIĆ MEĐU PRVIMA PRITEKAO U POMOĆ: Na današnji dan bombardovan je Javni servis, nastradalo je 16 radnika (VIDEO)

predsednik

Foto: Printscreen YouTube/Đokan Petrović, Tanjug

Noćas u 2.06 navršilo se 20 godina od NATO bombardovanja zgrade Javnog servisa Srbije, kada je poginulo 16 radnika te medijske kuće.

Te noći dogodio se nezapamćen presedan: ovo je bio prvi slučaj da je medijska kuća proglašena legitimnim vojnim ciljem.

Bombardovanje zgrade Javnog servisa započelo je tokom Dnevnika u dva ujutru, a snimci napravljeni neposredno posle su više nego uznemirujući. Srušena zgrada, dim, krv, vatrogasci koji pokušavaju da dođu do nastradalih i povređenih… Na jednom od snimaka vidi se i grupa ljudi, među kojima je i aktuelni predsednik Aleksandar Vučić, koja je došla da pomogne da se ranjeni pronađu i spasu iz ruševina.

SRPSKI LEKARI IZVELI NEVEROVATAN PODUHVAT! Bilo je sve spremno da se SPASU 4 ŽIVOTA, čak su angažovani i POLICIJSKI PRESRETAČI!

U napadu zločinaca NATO, u noći između 22. i 23. aprila, poginuli su: Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković(27), video-mikser, Darko Stoimenovski (25), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa, i Slobodan Jontić (54), monter.

Čelnici NATO-a tvrdili su da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala, koja je ispitivala i slučaj bombardovanja Javnog servisa, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.

Komandant NATO-a u vreme bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije Vesli Klark je, odgovarajući na pitanje novinaru Džeremiju Skejhilu 2007, rekao da je zgrada bila legitimni cilj i da je ta odlua odobrena u američkoj administraciji.

Foto: Tanjug

U znak sećanja na poginule, u Tašmajdanskom parku, kod zgrade Javnog servisa i spomenika “Zašto?”, porodice i prijatelji stradalih svake godine postavljaju pitanje zašto su njihovi najbliži poginuli.

(Dnevne.rs/Izvor: Pink.rs)