VREME JE PRAZNIKA! Šta koristiti od pribora za jelo na formalnim večerama?

jelo

Foto: Printscreen/Youtube

Kao i uvek u vreme praznika, u jeku je sezona novogodišnjih prijema, korporativnih zabava i svečanih večera po luskuznim hotelima, formalinih večera po ambasadama. Da se ne biste osećali kao lik Džulije Roberts u filmu „Pretty woman“, podsetićemo vas čemu služe svi noževi, male i velike viljuške i kašike, kao i za koje jelo se koriste.

FORMALNA VEČERA

U ekskluzivnim, fine dining restoranima evropskih prestonica se poštuje ista etikecija. Kako biste bili sigurni da uvek koristite pravi pribor za jelo pred vama, na formalnim večerama je uvek najbolje slediti pravilo – spolja ka unutra.

Meni (menu) na takvim događajima obično podrazumeva 6 jela:

1. APETAJZER – počinje se koktelom od škampi ili voćnim kupom. U ekskluzivnim restoranima to mogu biti gambori sa hrskavim nudlama i ljuti sos ili topla guščija džigerica na prepečenom briošu.

Foto: Promo

2. SUPA – može biti bistra ili krem supa. Dame obično biraju bistre, a gospoda krem supe, pošto su malo veće gustine i više zasitne.

ŽIVOT NA VISOKOJ NOZI SVASTIKE VELJKA RAŽNATOVIĆA: Majami, Bali, kockarnice, raskošna putovanja, a tek da vidite sa kakvim divljim zverima se slika! (FOTO)

3. RIBA ILI PEČENO MESO – uvek se služi sa povrćem i/ili krompirom uz razne vrste soseva, pre svega „bele“ soseve

4. SALATA – obično se služi sezonska salata, uglavnom zelena u kombinaciji sa različitim povrćem i semenkama poput pečenih pinjola, semenki bundeva itd.

5. DESERT I KAFA

6. VOĆE I SIREVI – obično se služe u svim evropskim prestonicama na kraju večere, zajedno sa keksima, čokoladnim kuglicama i tortama

Vina se uvek uparuju sa jelom koje se poslužuje. U „Legatu 1903“  postoji preko 160 različitih etiketa vina, različitih sorti i lokaliteta, retkih vina i velikih berbi. Ipak, ne morate da brinete koje vino da odaberete. U svakom ekskluzivnom restoranu o tome brine somelijer, koji će vam svojom ekspertizom pomoći da odaberete vino baš po vašem ukusu.

Foto: Promo

Detalji su ono što razlikuje svečano ili formalno postavljen sto. Beli stoljnaci i salvete sa zlatnim detaljem, providan kristal, kvalitetan escajg, sve odaje utisak čistoće, besprekornog ukusa, elegancije i luksuza. Pogledajte kako izgleda postavljanje i izgled stola u ekskluzivnom restoranu „Legat 1903“ u Beogradu, kako se postavlja za svaki obrok. Možda ćete dobiti ideju kako svoju trpezu da ukrasite za praznična okupljanja.

DA LI STE ZNALI: Brat Jelene Tomašević je PEVAČ, a evo kako zvuči i kako izgleda (VIDEO) (FOTO)

Ako već ne idete na formalnu večeru tokom praznika, nema razloga da to ne pokušate da priredite najbližima za praznike – makar postavljanjem stola. Obraćanjem pažnje na detalje ćete i porodici i prijateljima pokazati koliko su vam važni, a svima će biti lepše i prijatnije. Srećni praznici!

(Dnevne.rs/Izvor: telegraf.rs)