VERNICI DANAS OBLEŽAVAJU VRLO VAŽAN PRAZNIK: Obavezno poželite TRI ŽELJE, potrebno je samo da to učinite u tačno određeno vreme

zadušnice

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Vernici danas obeležavaju dan kada je glava Svetog Jovana Krstitelja pronađena, a zatim opet zakopana u zemlju.

Ovaj Praznik Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici nazivaju Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja.

Ovo nije jedini praznik posvećen Svetom Jovanu Krstitelju, te budući da spada u najpoštovanije svece, njegov dan se proslavlja više puta u toku godine. Kod Srba praznik Svetog Jovana obeležava se 20. januara, dan njegovog rođenja obeležava se 7. jula, a dan smrti 29. avgusta kao praznik Usekovanje.

Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja obeležava se 25. maja po crkvenom, a 7. juna po gregorijanskom kalendaru.

ČUDO NA SPASOVDAN: Slavoljuba je udario grom nasred puta, spaljene su mu samo cipele i čarape

Sveti Jovan Krstitelj poznat je kao veliki propovednik koji je najavio dolazak Isusa Hrista i koji je mučeničkom smrću stradao za veru.

Za vreme ikonoborstva glava Svetog Jovana nalazila se u mestu Komene, nakon čega je, kada je ikonoborstvo prestalo za vreme vladavine cara Mihaila i patrijarha Ignjatija, glava preneta u Carigrad, gde je i položena u pridvornoj carskoj crkvi 850. godine.

ŽIVOTNA DRAMA SRPSKE TERMINATORKE ZNANJA: Potresna priča Milice Jokanović

I za ovaj praznik vezana su brojna verovanja u našem narodu.

Srbi veruju da se na današnji dan nebo otvara i da duše umrlih lako odlaze u raj. Takođe, postoji slično verovanje kao ono na Bogojavljenje, da se nebo u ponoć otvara i da treba poželeti tri želje i one će se sigurno ispuniti.

Sve što treba je da tačno u ponoć pogledate u nebo.

       

(Dnevne.rs/izvor: Srbija Danas)