VELIKI POST ZA PRAVOSLAVNE VERNIKE POČINJE U PONEDELJAK: Ima samo jedan način da se očistimo od greha

sveća

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

U ponedeljak počinje višenedeljni veliki Vaskršnji i časni post

Vernici tokom Vaskršnjeg posta ne jedu meso, sir, jaja, ribu i ulje. Samo se subotom i nedeljom razrešava po običaju ulje i vino, kao i za Obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja i na Mladence.

Osim uzdržavanje od jela, pića, važnije je uzdržavanje od loših misli, dela i reči.

Riba se jede samo na praznik Cveti i Blagovesti .

– Ovih sedam nedelja je najblagoslovenije doba u celoj godini što se tiče pravoslavnih hrišćana. To je vreme potpune povećenosti sebi, unutrašnjem, pre sveg duhovnom životu, preispitivanju i traženju samoga sebe u sebi. Sam post i uzdržavanje od mrsne hrane je samo jedna vrsta pomoći u tom blagodetnom dobu života crkve – objašnjava protođakon doktor Ljubomir Ranković.

– Smisao posta je samo u njegovoj duhovnoj dimenziji, a to je rad na izgradnji samoga sebe u duhovnom pogledu.

Za vreme posta treba praštati. To je vreme ljubavi i uzdizanja u veri, do čega se stiže svakodnevnim molitvama.

– To znači korigovati svoj odnos, pre svega prema članovima svoje porodice, svojim komšijama i bližnjima, a iz svega toga proizilazi odnos prema samome sebi. Cilj je pokušati u sebi savladati sve ono što truje čovekovu dušu. Naravno, sve se to može postići ličnim trudom, ali iznad svega molitvom Bogu, pričešćem u hramovima, pohađanjem svetih bogoslužanje da zajedno sa svojim bližnjima učestvujemo i osetimo saborni duh. Tako se može sve pobediti jer crkva ima sveto pričešće za koje se pripremamo kroz svetu tajnu pokajanja i ispovesti – ističe Ranković.

(Dnevne.rs/Espreso)