VEČERAS JE POMRAČENJE MESECA! Evo šta NIKAKO NE SMETE da radite noćas

horoskop

pixabay

U noći između petka i subote imaćemo priliku da vidimo pomračenje meseca, astronomski fenomen koji je kroz istoriju fascinirao drevne civilizacije, i služio kao upozorenje ili najava tragedija i nesreća koje će uslediti.

Ako zanemarimo “proročki” aspekt pomračenja, naučno objašnjenje je sasvim jednostavno. Pomračenje se dešava kada se zemlja nađe između sunca i meseca, i baci svoju senku na naš jedini prirodni satelit, čime se stiče utisak da nebesko telo nestaje ili ga nešto “jede”

Svi drevni narodi su bili opčinjeni ovim astronomskim fenomenom. Kod južnoameričkih civilizacija, Asteka i Inka, to je bio čist primer delovanja velikih sila – svi su mogli da vide kako veliki jaguar proždire mesec. Kod Egipćana je to bila krmača, a u drevnoj Kini tronoga žaba.

Srpska verovanja vezana za pomračenje su posebno bogata. “Nestanak” meseca, isto kao i sunca, ne treba posmatrati direktno, već prema verovanju naših starih, treba uzeti činiju punu vode i gledati odraz, kao u ogledalu.

PREDSEDNIK SRBIJE POSLAO JAKU PORUKU DONALDU TRAMPU

Takođe je vladalo uverenje da trudnice ne smeju da dodiruju stomak tokom pomračenja, da dete ne bi imalo beleg. Ako bremenita žena napusti kuću te noći, novorođenče će biti deformisano, a ako dodirne nož, beba će imati zečju usnu.

Naš narod takođe veruje da pun Mesec, tokom kog se dešavaju pomračenja, nije povoljan za započinjanje poslova zato što pomaže razmnožavanje štetočina.

Ako se poseku drva na pun Mesec, razmnožiće se žižak i uništiti drva, ako se zakolje stoka, meso će se brzo ucrvljati, a ako se opere ili izbeli tkanina, ubrzo će se pokidati…

Foto: Dnevne.rs /pixabay

U našoj zemlji neće biti vidljivo potpuno pomračenje meseca, već samo delimično. Počeće u 20 časova uveče, na vrhuncu će biti u 21, dok će se ovaj fenomen završiti u 23 časa.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas)