“Važno je koju kafu i mleko pijemo” Dr Perišić objasnio šta najviše smeta želucu

kafa

Foto: Printskrin/TV Prva

Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, ukazao je na to kakvo mleko i kafu pijemo, kao i na to šta je najbolje prvo popiti ujutru.

“U kafi se nalaze antioksidansi, hemijske supstance koje nas brane od onih koje prave toksični efekat, ali se u sredstvima za pranje suđa nalaze štetne supstance.

U dobroj šolji kafe ima antioksidanata, dovoljno za dan, i onda je popijte, ali pitanje je koja je kafa? Arabika ili robusta? Kafe su uglavnom mešavine, robusta nosi kofein, a arabika daje aromu. Jednom sam 12 vrsta kafe kupio da analiziram, nigde ne piše tačan odnos šta je unutra. Što je kafa jeftinija, ima manje uživanja, ali ima bolju kofeinsku stimulaciju. Sjajne, vrhunske kafe su samo arabika, a ona je skuplja”, kazao je dr Perišić u Jutru Prve TV.

Istakao je i to da je bitno koje mleko pijemo.

PROČITAJTE JOŠ

NA SVE ĆE UTICATI OVAJ FAKTOR: Otkrivamo od čega zavisi da li će biti potpunog lokdauna u Srbiji (INFO)

“Postoje A1 i A2 mleko na tržištu. Ako je A1, to je mleko koje daju ove krave koje daju mnogo mleka, one manje krave daju manje, ali kvalitetnijeg mleka. Na Islandu sve krave su A2, zato oni nemaju dijabetes. Domaće kupujte, da li kod seljaka na pijaci ili u prodavnici, svejedno je. Neće vam to pisati na etiketi, ali uzmite kozje ili ovčije. Kozje je značajno, ima izuzetno dobar lipidni profil. To znači da ima 30 odsto masnih kiselina kao što imaju haringe i losos. Koza je čudo”, rekao je on.

A šta od svega popiti ujutru, dr Perišić savetuje:

“Kafa, ako se bavite poslom koji zahteva koncentraciju, da budete alertni i mobilni, onda kvalitetnu kafu. Ja sebi kafu kupujem samo u inostranstvu, u kafeterijama, 70 odsto arabike, 30 odsto robuste i to je to”, rekao je on.

 

(Dnevne.rs/b.92)

Be the first to comment on "“Važno je koju kafu i mleko pijemo” Dr Perišić objasnio šta najviše smeta želucu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*