UŠTEDITE NOVAC NA GORIVU: Predstavljamo vam 10 SAVETA koje su stručnjaci KRILI od vas! (INFO)

benzin

Foto: publicdomainpictures.net

Sledite ove savete i nećete osetiti troškove održavanja automobila!
[adsenseyu6] —Nakon čitanja ovog teksta ćete se verovatno iznervirati kad shvatite koliko para ste do sada bacili zbog pogrešnog održavanja vašeg ljubimca na četiri točka, ali posmatrajte to sa vedrije strane:pomoći ćemo vam da ubuduće iste količine novca – uštedite.

Većina automobilskih stručnjaka se složila da se, ukoliko se budete pridržavali ovih 10 zapovesti, više nećete ogrešiti o vlastiti džep.

1. Ne punite rezervoar do vrha!

Onog trenutka kada drška za benzin klikne, vaš automobil je dobio tačno onoliko goriva koliko u njega stane. Nema potrebe stisnuti ručicu još dva, tri, puta, kako bi rezervoar sigurno bio pun: to gorivo će se razliti i motor ga neće potrošiti, a vi ćete ga ipak platiti.

2. Dobro zatvorite poklopac od rezervoara!

Benzin će ispariti, ako ima dotok vazduha. Zbog labavih, neispravnih i oštećenih poklopaca godišnje ispari i do 540 miliona litara goriva. Zato, dobro zavrnite poklopce!

3. Parkirajte auto u garaži!

Garaža auto drži toplim zimi, a hladnim leti. Na taj način nećeš trošti gorivo na grejanje auta, kako bi otopio led sa njega, niti ćeš leti morati da pališ klimu baš svaki put kad sedneš u auto.

4. Držite se hlada!

Kada su visoke temperature, auto je najbolje skloniti sa sunca, jer osim što ga greje, zbog topline isparavaju i znatne količine goriva.

5. Napumpajte gume!

Izbalansiraj gume. Neizbalansirane gume, koje imaju nejednak, slab pritisak, brže se troše

i pružaju veći otpor pa motor mora raditi snažnije, kako bi održao željenu brzinu. Gume koje imaju slab pritisak doprinose da se potrošnja goriva poveća za čak 15 posto.

Foto: Promo

 

6. Jednom mesečno proverite pritisak u gumama

Pritisak u gumama treba izmeriti kada su one hladne. Idealno vreme je odmah ujutro, kada je automobil bio u mirovanju, a gume hladne.

Foto: Profimedia/Wavebreak

7. Održavajte motor

Automobil koji nije prošao eko test ili ima istrošene i neispravne svećice, može trošiti i do 30 posto više goriva.

8. Zameni vazdušne filtere

Pripazite na vazdušne filtere motora. Kada se na njima nakupi lišće, pauci i druga prljavština, potrebno ih je zameniti jer guše motor.

[adsenseyu1]

Uredni vazdušni filteri mogu vam uštedeti i do 10 posto goriva. Svaki put kada menjate ulje, bilo bi dobro da promenite i vazdušne filtere. Otprilike, svaka tri meseca.

Foto: Wikipedia/ Hatsukari715

9. Koristite kvalitetno ulje

Upotrebljavaš li ulje koje ti je preporučio proizvođać automobila, možeš uštedeti 1 do 2 posto goriva. Na pojedinima je istaknuto kako su energetski bolji, jer sadrže supstance koje sprečavaju trenje.

10. Ne štedite na održavanju

Automobil će raditi optimalno, ako ga optimalno i održavate.

(net.hr)