“UMOČIĆU” Verujemo da ste plakali na ovaj crtani koji puni 80 godina (VIDEO)

umocicu-dnevne

Foto: youtube

Jedan od najtužnijih animiranih kratkometražnih filmova, kod nas poznatiji po replici “Umočiću“, napunio je ove godine 80 godina. “Somewhere in Dreamland“ (Negde u zemlji snova) napravljen je 1936. godine, između Prvog i Drugog svetskog rata.

Crtać prati tužnu priču siromašnog brata i sestre, kao i njihove majke koja nema mogućnosti da im ispuni želje i da ih nahrani. Jedna od najupečatljivjih scena na samom početku je kada deca kažu da su i dalje gladna, ali majka više nema šta da im ponudi.

Bajati i tvrd hleb umaču u vodu kako bi mogli da ga sažvaću. Deca sanjaju svet u kome je sve od slatkiša, kao kompenzacija onoga što nemaju u stvarnom životu.

[adsenseyu4]

Crtanog filma u našoj zemlji najviše se sećaju verovtano oni odrastali krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina kada se on prikazivao svakodnevno. U to vreme vladale su sankcije, pa je kružilo uvreženo mišljenje da je crtani i svojevrsna poruka svima koji su teško živeli tih godina u Srbiji.

Kreator animiranog filma je Maks Fličer koji je odgovoran za likove kao što su Popaj i Beti Bup. Na samom kraju snovi se ipak ostvaruju, jer ljudi iz kraja pomažu siromašnoj deci i njihovoj majci.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Blic /niskevesti.info)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]