U 31. IZNENADA UMRLA na vrhuncu karijere: Iza sebe ostavila je supruga i malu ćerku (FOTO)

VERA DEDOVIĆ MILJKOVIĆ

FOTO: YOUTUBE

Film “Lepa sela lepo gore” je jedan od najpoznatijih i najpotresnijih filmova srpske kinematgrafija, a publika i danas pamti neke od tužnih i dirljivih momenata u ovom ostvarenju.

Jedna od najupečatljivijih scena bila je ona u kojoj u tunel ulazi mlada i lepa učiteljica, prekrivena krvlju i u užasnom stanju, a glavni likovi ne mogu da se dogovore ko će da je upuca i to zbog sumnje da nosi eksploziv.

Lik ove učiteljice tumačila je tada 27-godišnja Vera Dedović Miljković, kojoj je to bila i debitantska rola na filmu, donevši joj slavu i blistava predviđanja za budućnost.

Vera je bila mlada, talentovana, lepa i veoma pametna – 1994. bila je student generacije na Univerzitetu u Novom Sadu. Angažmani su se ređali jedan za drugim, pa smo imali prilike da je gledamo i u televizijskim drama “Raj”, “Ljubav, ženidba i udadba”, “Želja zvana tramvaj”, kao i serijama “Gore dole” i “Srećni ljudi”.

dedic

LEGENDARNA SCENA IZ FILMA “LEPA SELA LEPO GORE” Foto: youtube

No, Veru je na vrhuncu karijere, u trenutku kada je ugovarala velike uloge, pogodila tragična sudbina.Obolela je od agresivne vrste kancera, a nakon kratke i strašne borbe preminula je u decembri 2000. godine. Iza sebe je ostavila ćerkicu Mašu i supruga Borisa, a imala je tada samo 31 godinu…

Plenila je modernošću glume. Retki su mladi sposobni da utru put modernoj glumi, koriste nove pristupe i nova sredstva, a Vera je imala nešto inovatorsko u svom radu. Ostaće tajna koliko je u tome bilo racionalnog…

Ona je ne teoretisnjem već praksom pokazivala stav prema modernom pozorištu… likovima je davala prosto bezobraznu dozu pitkosti…Deo tajne u svojim ostvarenjima je nesumnjivo što je istinski volela likove koje je igrala i publiku pred sobom, rekao je nakon njene smrti režiser Boro Drašković.

     

(Dnevne.rs /Izvor: S.P. zena.blic.rs)