TUMOR MOZGA: Simptomi koje ne smete ignorisati! (INFO)

suma

pixabay

Dobra vest je da od raka mozga oboli manje od jedan odsto svetske populacije. Loša vest je da ovu bolest najavljuje tek malo simptoma.

Čak i doktorima može biti veoma teški da razliku “običnu” glavobolju od one koja je uzrokovana tumorima mozga.

“Najbolji pokazatelj je dugotrajna glavobolja”, kaže za “Hafington post” doktor Majk Čen, vanredni profesor neurohirurgije.

“Ove glavobolje često su prisutne kada se probudite ujutru, ili nakon samo sat vremena ležanja u krevetu. Brzorastući tumor može izazvati ozbiljnu glavobolju kao i spororastući tumor”, kaže Santoš Kesari, doktor medicine, neuro-onkolog u Kaliforniji.

Ne postoji specifična vrsta glavobolje koja može predvideti da li osoba ima tumor na mozgu. Ključ je da obratite pažnju na nove uporne glavobolje koje ne reaguju na lekove za bolove koje inače uzimate.

PROČITAJTE JOŠ: KRATAK DAH I ”DUGI KOVID”: Šta je najčešći simptom virusa, a šta je signal da vam je kovid zahvatio pluća?

Blago pogoršanje vida

Pacijenti koji doživljavaju ovaj simptom možda i nisu svesni toga, a kamoli da ga povezuju s tumorom na mozgu. Oni čak ne primećuju promenu u kvalitetu vida.

“Ovaj specifičan simptom ili poremećaj periferne vidljivosti poznat je kao bitemporalna hemianopsija”, kaže Kristofer Karuba, zamenik direktora za medicinsko obrazovanje u Medicinskoj školi.

Slabost u telu

Motorni korteks mozga inicira i kontroliše pokrete mišića u našem telu. “Desni motorni korteks kontroliše levu stranu tela, a levi kontroliše desnu stranu tela”, kaže dr Čen. Ako postoje tumori bilo gde na ovom putu, ovi signali su potpuno poremećeni i rezultat je gubitak funkcije.

“Ako imate tumor na mozgu, možda nećete doživeti bol u svojim udovima, ali leva ili desna noga ili ruka, možda neće odgovoriti na neku vašu naredbu, ili nećete moći da ih upotrebljavate uopšte.  Ali, da ne paničite – takozvane slabe noge takođe mogu značiti da imate nedostatak vitamina D.”

PROČITAJTE JOŠ: KUĆNI TESTOVI ZA KORONU DANAS STIŽU U APOTEKE U SRBIJI: Saopšteno i koliko će koštati!

Teškoće pri govoru

Još jedan uobičajeni simptom raka mozga je nejasan govor, ili “gitanje” nekih slova i glasova.

“Jezički problemi kao što su mucanje, teškoće pri imenovanju objekata ili razumevanje onoga što drugi kažu, su ključni simptomi tumora u frontalnom delu, oblasti mozga povezane sa motoričkom funkcijom govora i razumevanja jezika”, kaže dr Karuba.

Loše raspoloženje

“Pacijenti koji pate od tumora mozga mogu razviti depresiju, bes ili anksioznost”, kaže Samit Vadera, neurohirurg na Univerzitetu u Kaliforniji.

“Ovo je vezano za iritaciju tumora ili kompresiju delova frontalnog režnja, koji je odgovoran za mnoge osobine naše ličnosti.”

Pacijenti mogu, takođe, doživeti promene u ponašanju, uključujući češću ljutnju ili osećaj besa,  ali mogu da razviju i neke oblike rizičnog ponašanja, prekomerno menjanje seksualnih partnera, na primer.

“Polakorastući tumor u frontalnom režnju čak može promeniti ličnost poptuno, a neki od njih postaju ne samo psihijatrisjki slučajevi, već budu skloni i kriminalnom ponašanju, krešnju zakona i slično.”

Gubitak sluha

Ako se tumor nalazi na delu mozga koji je odgovoran za našu sposobnosti da čujemo zvuke i razumete jezik i razgovor, onda će napraviti probleme u vezi sa tim.

“Ako imate osećj gubitka sluha sa jedne strane ili konstantnog osećaja da vam zvoni u ušima, zakažite pregled kod lekara koji može utvrditi da li su vaši simptomi dovoljno ozbilni da biste otišli kod neurologa”, kaže dr Karuba.

Neplodnost

Mozak kontroliše gotovo sve u našem telu, uključujući našu proizvodnju hormona.”To radi pomoću produžetka poznatog kao hipofizna žlezda, struktura veličine graška koja se nalazi u osnovi mozga”, kaže Čen.”Tumori koji utiču na hipofizu mogu da izdvoje visoke količine hormona ili spreče normalno delovanje žlezda.

“Zbog toga mnoge žene koje imaju tumor na mozak nisu u mogućnosti da, na primer, proizvode mleko nakon porođaja, a mnoge imaju i problem da zatrudn.”

Gubitak ravnoteže

Jedna od mnogih oblasti u kojima je moždano polje veoma važno je motorička funkcija.Ako počnete teže da hodate, osećate često da ćete psti, naročito u mraku, naginjate ka jednoj strani, to može biti simptom tumorima u području mozga odgovornog za ravnotežu i koordinaciju.

Problemi sa balansom su takođe tihi simptom multiple skleroze.

 

Dnevne.rs, Mondo.rs