TUGA: Glumica prepoznatljive lepote život provela USAMLJENA, a ove detalje je do smrti KRILA OD JAVNOSTI (FOTO)

greta

Doto: printskrin /wiki

Glumica posebne lepote koja je decenijama bila predmet želje mnogih život je provela sama, a malo ko je zapravo znao kako je tekla njena sudbina.

Greta Garbo odrasla je u velikomj siromaštvu, a nakon tragedije koja je zadesila njenu porodicu jako mlada bila je prinuđena da našusti školu i počne da radi.

Greta i njeni sestra i brat od malih nogu su bili naviknuti na skroman i težak život. Živeli su u malom stanu koji nije imao toplu vodu.

“Duge zimske noći bile su večno sive. Otac bi sedeo u uglu i čitao novine.

U drugom ćošku, majka bi uzdišući krpila staru odeću. Mi, deca, šaputali bismo ili samo sedeli u tišini.Svi smo bili jako nervozni, kao da se neka opasnost osećala u vazduhu. Takve večeri se osetljivoj devojci zauvek urežu u sećanje.

Svi stanovi u kraju gde smo živeli, ličili su jedan na drugi – njihova ružnoća uklapala se u sve što je i nas okruživalo”, sećala se Greta Garbo godinama kasnije.

View this post on Instagram

Beauty Secrets from the mysterious #GretaGarbo – one thing's for certain – her beauty was no mystery! {SWIPE LEFT} "In my country, Sweden, says Miss Garbo, "we do not use cold creams as much as in America. It sounds strange to American ears, I know, but good soap and plenty of water, and a small scrubbing brush — that is the best skin medicine and cosmetic." "At night before retiring I remove all traces of make up, then give my face a scrubbing. Then I give the skin a breathing space by going to sleep with no powder or cream to close the pores." "Any girl may have long thick lashes if she will give them the proper care," advises Miss Garbo, "and, incidentally, they require as great care as the hair, hands or complexion. The two factors I've found important in encouraging their growth are nourishment and stimulation. Yellow oxide of mercury is best for nourishment. Rub it into the lashes each night before retiring. It also may be used to remove powder from the lashes after making-up by those who find mascara too obvious." "Vaseline may be used instead of this preparation. For stimulation, form a habit of pulling the lashes gently with the thumb and first finger, pulling out the loose hairs. Don't pull too strongly, for it will break down the tissues of the eyelids. Further, brush the lashes each night with a soft eyelash brush, always brushing upward for the upper ones and downward for those beneath, encouraging a graceful sweep of the lashes."

A post shared by @ silver_screens_and_daydreams on

Smrt oca

Otac slavne glumice se ozbiljno razboleo 1919. godine. Bio je jedan od mnogih koji su te zime dobili španski grip. Najpre je sve ređe odlazio na posao da bi posle bio gotovo vezan za krevet. Greta ga je negovala i jednom nedeljno vodila na terapiju, ali on je umro već sledeće godine kada je glumici bilo samo 14 godina.

Prekid školovanja

Mrzela je da ide u školu, gde bi se uvek igrala sama. Jedino za šta je pokazivala interesovanje bilo je pozorište, ali, kao i mnoga druga deca iz radničke klase, nije nastavila školovanje već je, nakon očeve smrti, sa samo 14 godina, počela da radi.

Manekenstvo

Greta je prvo radila kao prodavačica i dizajner šešira, da bi je isti poslodavac, uočivši njenu privlačnost, unapredio u manekenku. Ubrzo je dobila ponudu da glumi u reklami za žensku odeću, što je ona ofuševljeno prihvatila.

Lepota

Na filmu se prvi put pojavila 1922. godine, u komediji “Luffar-Petter “, ali kao statista. Sa 16 godina upisala je pozorišnu akademiju gde su joj prognozirali uspešnu karijeru. Poznata po izrazitoj lepoti, visoka i vitka, Greta je bila predodređena za uspeh. Uskoro je postala toliko popularna da je njen prvi zvučni film “Anna Christie” reklamiran pod sloganom “Garbo govori”. Ceo svet ju je zapazio a uloge su se nizale.

Poslednja uloga

Poslednji film koji je Greta Garbo ikada snimila bila je komedija “Two-Faced Woman”. Iako je solidno prošao na blagajnama, film su kritičari toliko sasekli da ga je Greta nazvala “svojim grobom” i rešila da više nikada ne glumi.

Samoća

Što se tiče njenog ljubavnog života, Gretu su veći deo života pratile glasine da podjednako voli muškarce i žene. Nikada se nije udavala, nije imala dece i živela je sama.

O svojim partnerima nije želela da govori, a kada su brojne javne ličnosti tvrdile da je među njima postojalo nešto više od prijateljstva ona to nije demantovala ali ni potvrdila. Mnogi su tvrdili da je ceo život provela usamljena.

Bogatstvo

Garbo je od javnosti skrivala i podatke o svojoj imovini. Koliki je stvarni iznos saznalo se tek nakon njene smrti i otvaranja testamenta. Žena koja se čitavog života plašila siromaštva svojoj nećaki Grey ostavila je u nasledstvu bogatstvo procenjeno na 55 miliona dolara. Slavna glumica umrla je u Njujorku 15. aprila 1990. u 84. godini života.

(Dnevne.rs / A.I., Blic)