“Tito je posle pet sekundi naše svirke zapušio uši, skinuli su nas sa bine posle nekih osam sekundi “

pevač

Foto: Printscreen YouTube/Zycopolis TV

Goran Bregović je svojevremeno u intervjuu za Nedeljnik otkrio da li je bend “Bijelo dugme” bio državni projekat, zapravo da ih je usnovala Udba, kao što se pričalo.

Navodno, preko njih je država, tj. njen tadašnji komunistički vrh, hteo da kontroliše “mladost”. A sa druge strane, “Bijelo dugme je stalno za petama imalo odeljenje za narkotike”, a Bregović je članovima benda morao da zabranjuje drogu i seks sa maloletnicama na turnejama, bar se tako pričalo.

STRAVA I UŽAS U PARAĆINU: Dorđe (26) upucan u glavu u dvorištu kuće! (INFO)

Na pitanje šta je od toga mit a šta istina, Brega je novinaru Branku Rosiću odgovorio:

“Zaista smo stalno imali policiju za sobom. Sarajevski odsek za narkotike bio nam je stalno za petama. Uhapsili su Ipeta Ivandića, a tokom poslednjeg meseca u vojsci imao sam kuću u Nišu gde smo probali, kao Bijelo dugme, pred album ‘Bitanga i princeza’ i sećam se kako je upao odsek za drogu u tu kuću i skroz je pretresao. Bio sam još u uniformi JNA”, govorio je Bregović i nastavio:

“A to da je Bijelo dugme bilo državni projekat? Sećam se kad su nas pozvali da sviramo Titu za Novu godinu. Neki unuci Titovi su pevali ‘Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac’, pa su doveli taj bend što peva tu pesmu jer su shvatili da drug Tito hoće baš to da čuje. Ali kako je Tito posle pet sekundi naše svirke zapušio uši, skinuli su nas sa bine posle nekih osam sekundi. Tako da sam najviše deset sekundi svirao kao državni projekat.”

SUROVA OSVETA: PREBILI BAGERISTU, PA ŽESTOKO ZAŽALILI (VIDEO)

“Mi smo imali malo zbunjenu kulturnu politiku kao što je ona uvek zbunjena u komunizmu. Komunisti su imali tu oficijelnu kulturnu politiku koja je išla između baleta, opere i klasične muzike, ne zato što su to voleli, već su voleli da j**u pevačice i balerine. Nisu oni imali ozbiljni kulturni koncept već da čuvaju tradiciju, pa su napravili kulturna društva da konzerviraju folklor. To je zaliveno i zapečaćeno. Možda sam ja to otpečatio i promešao.”

(Dnevne.rs/Izvor: nedeljnik)