TELEFON VAM JE UPAO U VODU? Ne očajavajte, evo kako da ga spasite!

voda

Foto: Pixabay

Ako vam telefon nije vodootporan, a pokvasio se ili ste ga ispustili direktno u vodu ili neku drugu tečnost, da biste ga spasili najvažnije da ga što pre osušite:

Izvadite telefon iz vode što je pre moguće

Što je telefon duže u vodi, to će oštećenja biti veća!

Isključite telefon iako pokazuje znake da još uvek radi

Ukoliko ga ostavite uključenog, to može da izazove kratak spoj. S obzirom na to da je bio u vodi, možete slobodno pretpostaviti da je voda ušla u telefon bez obzira na to što i dalje radi. Nemojte odmah ponovo uključivati telefon da vidite da li još uvek radi.

Uklonite svu dodatnu opremu i SIM karticu

Uklonite sve dodatke koji su povezani ili se nalaze u telefonu, kao što su slušalice ili eksterna memorijska kartica. Izvadite SIM karticu i bateriju (ukoliko je to moguće) iz telefona i stavite ih na kuhinjski ubrus ili peškir.

FATALAN I NEZABORAVAN: Kada jednom probate sa ovim znakom horoskopa, znajte da nema povratka (ASTRO)

Ovo je jedan od najvažnijih koraka kako biste sačuvali svoj telefon. Mnogi sklopovi unutar telefona će „preživeti“ potapanje u vodu ukoliko nisu povezani sa izvorom struje (baterijom) dok su mokri.

Da biste otkrili da li je telefon nepovratno oštećen, pogledajte indikator oštećenja od vode. U najvećem broju slučajeva taj indikator se nalazi u delu za bateriju, iza baterije ili na samoj bateriji, u zavisnosti od vrste modela. Indikator može biti pravougaonog oblika ili u obliku kruga. Kada je sve u redu, on je bele boje. Ukoliko je promenio boju u pink ili crvenu, telefon je pretrpeo ozbiljna oštećenja.

Na mnogim iPhone modelima indikator oštećenja od vode se nalazi sa strane telefona (u slotu za SIM karticu) ili na dnu, blizu priključka za punjenje baterije ili priključka za slušalice.

MINISTAR TRIVAN: ”Smeta mi kada se kaže da je Beograd najzagađeniji, nije najzagađeniji, ali jesmo zagađeni” (INFO)

Obavezno proverite da li ste ostavili otvorene sve slotove na telefonu (ulaz za SIM karticu, ulaz za memorijsku karticu) kako bi mogli da se osuše na vazduhu.

Osušite telefon što je više moguće

Telefon možete da stavite u činiju napunjenu sirovim instant pirinčem na 48-72 sata. Jednostavno, u veću činiju sipate otprilike 4 šolje pirinča (oko 900 g) i ubacite telefon i bateriju u činiju. Pirinač će da izvuče vlagu koja je ostala u uređaju. Na svakih sat vremena okrenite telefon u drugi položaj. To će omogućiti da voda koja je ostala u različitim delovima telefona nađe put da izađe iz njega, navodi Wiki How.

Ako nemate instant pirinač, nemojte da koristite običan beli ili smeđi jer neće tako dobro da upije vlagu kao instant. Ako imate mačku u kući, možete umesto instant pirinča da iskoristite njen posip, koji isto ima veliku upijajuću moć.

Treća opcija je da usisate vodu iz telefona usisivačem. Ovo je, zapravo, i najbrža varijanta. Podesite usisivač na najsnažnije usisavanje i prođete usisivačem preko svih otvora na telefonu.

Uklanjanje vlage iz unutrašnjosti telefona je važan deo, ali je isto tako važno da ga osušite i spolja. Bateriju i telefon obrišite suvom i mekom krpom ili peškirom, ali izbegavajte da ga preterano pomerate i okrećete kako voda u njemu ne bi dospela na mesta gde je ranije nije bilo. Nakon toga možete ostaviti telefon na kuhinjskom ubrusu ili peškiru i uperiti ventilator u njih kako bi se dodatno isušili.

Sačekajte 48-72 sata i tek onda uključite telefon.  Pre nego što ga uključite, proverite da li vam izgleda suvo. Obrišite i usisajte svu moguću prljavštinu i prašinu sa uređaja i sa baterije. Zatim vratite bateriju u telefon i pokušajte da ga uključite.

Uz malo sreće i zbog brze reakcije, vaš mobilni telefon će možda ponovo proraditi.

   

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)