TEHNIKA KOJA USPEVA SVIMA: Zaspite za 1 minut, bilo kad i bilo gde

san

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Najlakši način da upamtite ovu tehniku je da je nazovete “4-7-8”.

Počelo je nedelju dana pre venčanja mog najboljeg prijatelja. Moja nervoza dostigla je epski nivo. Uopšte nisam mogla da spavam. Najviše me brinulo to što ću biti kuma i moraću nešto da kažem pred svima. Na mikrofon. Pošto sam strašno stidljiva osoba, možete samo da zamislite moj nivo nervoze!

Kada sam ustala ujutru, budući da tri noći pre toga nisam oka sklopila, jasno se videlo da imam ozbiljnih problema. Buduća mlada mi je predložila da isprobam jednu tehniku pomoću koje bih trebala da se uspavam za jedan minut.

Pošto je ona neko ko se bavi jogom, meditacijom i načinom disanja – verovala sam joj i odlučila da poslušam njen savet.

Mobilni telefon na punjaču cele noći: Dobro ili loše za bateriju?

Najlakši način da upamtite ovu tehniku je da je nazovete “4-7-8”.

Ova vežba disanja usporava rad srca i umiruje nerve. I to se dešava vrlo brzo: u samo nekoliko ponavljanja.

I pre nego što sam shvatila da deluje, ja sam zaspala. Naredne dane pred venčanje, spavala sam kao beba. I to se nastavilo kasnije.

Istraživala sam malo zašto ova tehnika tako dobro deluje i evo do kojih sam zaključaka došla:

Kada osetite stres ili anksioznost, adrenalin vam prolazi kroz vene, srce kuca velikom brzinom, a disanje postaje brzo i plitko. Zato ovaj trik deluje kao sedativ.

Pošto veštački usporavate disanje, vaše telo je tada primorano da smanji frekfencije vašeg srca. Kiseonik je uvek nije dovoljan za ispumpavanje “sveže” krvi.  Disanje koje kasni sa namerno usporenim izdisanjem usporava rad srca. Ovo je fiziologija.

TUGA Mama ne prestaje da vas voli, čak i kada umre: Zauvek ostaje vaš anđeo čuvar!

Ova tehnika takođe smiruje srce. Samo zato što stalno morate brojati u sebi i usklađivati dah. I takođe zato što brzo disanje i anksioznost na površini uvek idu ruku pod ruku.

Brojni neurofizilozi su potvrdili delotvornost ove tehnike. Kao rezultat toga celo telo se opušta. Tako brzo, kao da vas je neko anestezirao.

Harvardski lekar Andru Veil kaže da je 4-7-8 tehnika poznata u indijskim jogama već hiljadama godina. Koristi se za opuštanje i suzbijanje stresa.

 

(Dnevne.rs/Stil.kurir.rs)