TAJNA ČUVENE SRPSKE PESME: Ukazao mi se lik PATRIJARHA PAVLA i za 5 minuta je nastao “VIDOVDAN”

Patrijarh Pavle

Foto: Printscreen/Instagram/wikipedia

Milutin Popović Zahar. Kompozitor, tekstopisac, aranžer, slikar, magistar i doktorand međunarodnog prava, davne 1989. stvorio je “Vidovdan”. Po mišljenju mnogih, jednu od tri najčuvenije srpske pesme. Za sva vremena

Sa Zaharom smo se prisetili dana kada je nastala večna srpska pesma, te po čijem blagoslovu.

PREŠLI DA ŽIVE IZ GRADA NA SELO: Njihov pas je lajao neprestano, a kada su saznali zbog čega, ni SVEŠTENIK im nije pomogao!

– Pesma je nastala tako što sam ja pozvan od strane direktora PGP-a i on je rekao da ga je zamolio sekretar patrijarha Pavla da se, pre proslave 600 godina od Kosovskog boja, napravi 10 pesama o Kosovu. Izbor je pao na mene, ne znam kako ni zašto. Bilo je tu i drugih dobrih kompozitora, ali ja sam dobio i izgleda da sam opravdao poverenje. To je najbolje što sam uradio u životu. “Vidovdan” peva pola sveta, ne samo Srbi – kaže Zahar za Telegraf.

[adsenseyu4]

– U kratkom vremenu sam imao tu inspiraciju, a kako i ne bih kad sam odrastao na verskim pesmama u Loznici, u Tršiću, gde sam i rođen. “Vidovdan” je nastala poslednja u nizu koje sam napravio. Ovo mi nećete verovati… Ja sam pola dana osećao strašnu groznicu, nisam znao kako se zovem. Od besa sam seo na pod, i odjednom… Video sam lik patrijarha Pavla. Kao da mi je poslao poruku, preko neke sile Božanske… Ja sam za 5 minuta napisao i melodiju i sve strofe! Za 5 minuta…a u meni je to vrilo mesec dana, otkako sam počeo da radim. Eto… Posle dva dana smo krenuli u snimanje. Izgleda kao fantazija, sanjarija… Ali, nije – rekao nam je čuveni Zahar iza kog stoje najlepše sprske pesme.

ZAHTEV ZA RAZVOD BRAKA: Aca Lukas predao papire SUDU, evo šta traži od Sonje!

Među hitovima koje je stvorio Zahar su i “Od Vardara, pa do Triglava”, “Živela Jugoslavija”, “Hej, Jugosloveni”, “Svilen konac”, “Svirajte mi Marš na Drinu”, “Nizamski rastanak”, “Ivanova korita”…

 

(Dnevne.rs/Izvor:Ivana Cicović,Telegraf.rs)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]