SVA MOĆ PRIRODE SABRANA JE U OVOJ BILJCI: Leči čak i prelom kostiju! (FOTO)

kost

Foto: printskrin

Gavez je vrlo čudna biljka. Koristi se u narodnoj medicini vekovima. Najpoznatija je kao fenomenalan lek za rane ili polomljene kosti.

Mast koja sadrži ekstrakt ove biljke slične beloj repi uspela je tokom testiranja za pet dana u potpunosti izlečiti bol u leđima.

Istraživanje su sproveli naučnici nemačkog sportskog univerziteta u Bonnu, a rezultati su objavljeni u British Journal of Sports Medine. ’Ekstrakt korena gaveza je neverovatno moćan i klinički dokazano smanjuje akutnu bol’, stoji u objašnjenju rezultata istraživanja.

Ova biljka ima koren poput repe i velike, dlakave listove, a travari je koriste od davnina. Prethodna istraživanja takođe su dokazala da gavez sigurno uklanja i druge vrste bolova te se pokazao odličnim u obliku gela protiv bolova i za iščašenja zglobova kod osteoartritisa kolena. No, ne sme se uzimati u obliku kapsula i dodataka jer može biti otrovan za jetru.

‘POLUDEĆETE’ ZA NJOM: Manastirska pogača donosi nezaboravne mirise u vaš dom za 15 minuta (RECEPT)

Gavez sadrži alantoin, koji potpomaže stvaranje novih ćelija, pa se zato koristi i za: sve vrste povreda, ispucalost kože, posekotine, kada je nemoguće zaustaviti krvarenje. Kod lečenja kostobolje i gihta gavez se stavlja kao obloga na bolna mesta.

Ekstrakti listova gaveza blagotvorno deluju na bolne zglobove, umanjuju bol i posledice povreda. Koriste ga čak i ljudi, koji provode mnogo vremena za računarom i imaju bolove u leđima. Masti i tinkture gaveza pomažu i kod oporavka uganulih zglobova, smanjuju otoke i bol, pa su dobri i kod bolnih mišića i sportskih povreda.

Listovi gaveza sadrže alantonin, koji pomaže u bržoj regeneraciji kože, jer podržava rast novih ćelija. Zato su masti lista gaveza dobre kod problema s modricama, posekotinama i ranama.

Gavez se pokazao i kao najdelotvorniji kod lečenja čukljeva, odnosno čvoruga u korenu palca (zglob palca postaje isturen).

Uz to koriste ga i kod lečenja psorijaze, ekcema, dermatitisa, lišajeva, akni.

BILJKA

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Gavez nemojte samostalno brati i koristiti i morate paziti na doziranje. Najbolje je kupovati proverene proizvode od gaveza.

Proizvodi na tržištu mogu sadržavati od 5 do 20 odsto gaveza. Savetuje se da se tinkture i masti ne koristite duže od 10 dana uzastopno ili 4 do 6 sedmica godišnje.

ODMAH JE POTRAŽITE: Ima veće količine GVOŽĐA od spanaća i sadrži više VITAMINA C od limuna i pomorandže zajedno (FOTO)

Takođe, važno je znati da se svi preparati od gaveza ne smeju držati u gvozdenim ili limenim posudama.

 

(Dnevne.rs /Family /Izvor: lifepressmagazin.com)