SUTRA JE SVETI JOVAN ZLATOUSTI: Evo šta nikako ne bi ste smeli da radite!

slava

Foto: Wikipedia / Ch.Andrew

Sveti Jovan Zlatousti je bio carigradski patrijarh i jedan od tri Sveta jerarha. On je i autor knjige “O sveštenstvu”, a zbog svojih retoričkih sposobnosti dobio je nadimak “Zlatousti”

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju praznik posvećen sećanju na Svetog Jovana Zlatoustog, velikog svetitelja i reformatora koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.

Sveti Jovan Zlatousti je bio carigradski patrijarh i jedan od tri Sveta jerarha. On je i autor knjige “O sveštenstvu”, a zbog svojih retoričkih sposobnosti dobio je nadimak “Zlatousti”.

Danas se ceni u celom hrišćanskom svetu, a navodno je za života bio omiljen među običnim narodom kome se rado obraćao i tumačio Sveto pismo.

Sveti Jovan Zlatousti je bio veliki borac protiv jeretika, a često je propovedao o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, a osuđujući bogate i one koji drže vlast.

STIGLA JE PROGNOZA ZA DECEMBAR: Dolaze nam ledeni dani! Evo kakvo nas vreme čeka i da li će biti snega za Novu godinu

Posle sukoba sa caricom Evdoksijom, prognan je u mesto Koman u Jermeniji gde je umro 407. godine. Njegove mošti su krstaši 1204. odneli iz Carigrada u Rim, gde su počivale sve dok 2004. dogovorom nisu ponovo vraćene u današnji Istanbul.

Ovaj svetac se slavi kao krsna slava u našoj zemlji.

On se smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa bi trebalo danas da uzmete u ruke neku knjigu i pročitate bar nekoliko rečenica, posebno deca i ljudi koji se još uvek školuju.

STIŽE SET FINANSIJSKIH ZAKONA: Za prvo dete 300.000, za drugo VEĆE NAKNADE, a stiže olakšanje i za one KOJI VEĆ IMAJU DECU

U nekim krajevima Srbije još se i danas veruje da na današnji dan žene ne smeju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer se smatra da ko prekine nit time ugrožava svoj život.

U pojedinim krajevima Srbije, žene koje se na Svetu Petku mole da zatrudne ili da se lakše porode, oko ruke obmotaju konac.

konac

Foto: Pixabay

 Od Svete Petke do Jovana Zlatoustog prođe mesec dana, za to vreme konac stoji na ruci, a ako pukne baš na Svetog Jovana, smatra se da to ne sluti na dobro.
Prema verovanju naših starih, onaj ko na današnji dan prekine nit (žicu) prekinuo je i svoj život.Zato se 26. novembra do ponoći nikako ne smeju upotrebljavati igle za šivenje i pletenje, kao ni razboj za tkanje.

       

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)