STRAŠNIJE NEGO ŠTO STE MISLILI: Da li znate šta se dešava ako čupate dlake iz nosa? (INFO)

nos

Foto: pixabay.com

Slavni dr Oz objasnio je posledice nekih uobičajenih navika, kojima su mnogi skloni, kao što je čupanje dlaka iz nosa i odlazak na spavanje s neopranim zubima.

Je li stvarno loša ideja guliti opekotine od sunca ili čupati dlake iz nosa? Doktor Mehmet Oz ovaj put otkriva posledice četiri uobičajene navike mnogih ljudi.

Šta se događa ako na spavanje idete neopranih zuba?

Ako to radite retko onda i nije veliki problem. Veći problem je taj što tokom noći za vreme spavanja naša usta postaju suvlja nego inače, a bakterije vole kad je suvo. Bakterije vole mračnu i vlažnu okolinu jer se tada množe. Ako preskačete pranje zuba, onda bolje da to uradite ujutru nego pre spavanja.

[adsenseyu5]

– Dah vam neće biti svež, ali manje je štetno za zube nego ako ih ne operete pre spavanja – savetuje dr Oz.

Šta se događa ako gulite opekotine od sunca?

Nakon opekotina od sunca koža počne da se guli. Kad gulite vašu kožu, možete da oštetite i onu kožu ispod tog gornjeg sloja. Obavezno koristite zaštitne kreme kad se izlažete suncu. Ako se dogodi da dobijete opekotine od sunca, na kožu nanesite aloe veru. Na taj način ćete zaštititi onu mladu kožu ispod sloja koji se ljušti i nećete doći u iskušenje da sami gulite kožu.

Šta se događa ako čupate dlake iz nosa?

Ljudi vole „da čeprkaju” po svom, odnosno unutar svog nosa.

– Ljudima govorim o „trouglu” smrti, to je trougao između nosa i usta. Ako s tog dela počupate dlake, pojaviće se krv. Krv omogućuje bakterijama u vašem nosu da se množe. Budući da venama u području lica nedostaje „zaštitnih ventila”, bakterije teoretski mogu da uđu u krvotok i da dovedu do infekcije negde drugde u telu. Nemojte nikada da čupate dlake iz nosa – savetuje doktor.

Šta se događa ako popijete čašu vina, a uzimate antibiotike?

Ako pijete alkohol tokom uzimanja antibiotika, tablete će se i dalje boriti protiv bakterija. Ali, mešanje alkohola s lekovima može da izazove nuspojave kao što su mučnina i vrtoglavica. Poznato je da kombinacija nekih antibiotika i alkohola može imati ozbiljne posledice. U svakom slučaju, bolje je da izbegavate alkohol dok vam ne bude bolje.

[adsenseyu1]

(Dnevno.rs)