SRPSKI TURISTI U NEVERICI: Grčka ove godine paprena, CENE SKOČILE, evo i zbog čega

Grčka

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Prvomajski produženi vikend srpski turisti iskoristili su za “otvaranje sezone kupanja” u turističkim mestima na severu Grčke.

Cene aranžmana po osobi nisu prelazile 50 evra uz doplatu za autobuski prevoz pa je to bio povod za četvorodnevni boravak u mestima šezdesetak kilometara od Soluna uz obalu mora.

Grčke vlasti, suočene sa novim uslovima Međunarodnog monetarnog fonda i procesom finansijske konsolidacije, uočljivo su pojačale finansijsku kontrolu ugostiteljskih objekata i trgovinskih radnji.

 

[adsenseyu1]

 Kontrole su počele odmah nakon otvaranja lokala, pa je bilo primetno, što ranijih godina nije bio slučaj, da ugostiteljske usluge prati sve češće i izdavanje fiskalnih računa.

Foto: AP

Foto: AP

“Nikada ne znamo kada će nam doći poreski kontrolori. Teško je posle toliko godina uvesti red, ali s obzirom na kazne od 15 do 100 hiljada evra rizikovati je opasno”, objasnio je za list Nikos Palaivakis, vlasnik restorana brze hrane “Popaj” u Paraliji.

Foto: AP

Foto: AP

Zbog pojačane finansijske kontrole procene su da će cene ovog leta biti i do 20 odsto veće.

Cena girosa je ostala 2,2 evra, s tom razlikom što se svaki dodatak naplaćuje 0,3 centi (paradajz, pavlaka, luk ). Cena ovog najpopularnijeg grčkog specijaliteta kada je u pitanju porcija kreće se od 6,5 do osam evra, što je u proseku povećanje za oko deset procenata. Espreso je 1,2, pivo od 2,5 do četiri evra i to će prema najavama biti i cena za ovu sezonu.

Zvanično, turistička sezona u Grčkoj počinje 20. maja. Do tada cene prenoćišta u dvokrevetnoj sobi sa kuhinjom kreću se od 20 do 30 evra u zavisnosti od kategorije. Grčki turistički radnici očekuju da će ove godine imati za više od 20 procenata više noćenja s obzirom na situaciju u Turskoj, koja je, kako kažu, “najveći konkurent”.

Cene aranžmana u mestima i na ostrvima na jugu koji su bliže Atini i nude veći komfor, više su u odnosu na mesta na severu i do 40 procenata, u zavisnosti od kategorije smeštaja i vrste hotelske usluge.

 

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor:Danas)

 

[adsenseyu2]