SRPSKI OBIČAJI KOJI SU SE ODRŽALI DO DANAS: Da li znate zašto se novoronđečetu nosi PILE SA GLAVOM?

babine
Od brojnih srpskih običaja, ljudi se nekih pridržavaju i danas, kako bi se odbranili od zlih sila i demona. Jedna od njih su i ‘Babine’, prva poseta novorođenoj bebi i porodilji, kada se obavezno nose pogača, pita i pile sa glavom.

„Babine” su stari običaj koji podrazumeva posetu rodbine i komšija bebi i porodilji prvih dana nakon rođenja.
Naziv „Babine” dolazi od darova koji se nose deteti i babi (porodilji). Ovaj običaj ne traje isto u svim krajevima zemlje, pa negde važe tri, sedam ili do 40 dana, što je redak slučaj.

Porodilju za to vreme treba čuvati od zlih duhova koji obitavaju oko kuće. „Babine” označavaju i period koji trudnica treba da provede u krevetu i da se suzdržava od teških poslova.

[adsenseyu4]

Tih dana porodilja i beba ne bi trebalo da ostanu van kuće kada pada mrak. Čim se beba rodi, oko ruke ili noge vezuje se crven končić, koji bebu štiti od uroka. U posetu bebi i porodilji ne ide se sredom, petkom ili dok traje post, a verovanje kaže da nije dobro ići ni uveče.

Foter / KkleinRN / photo on flickr

Kako kažu stari običaji, u prvu posetu bebi i porodilji treba poneti pitu, pile sa glavom, pogaču preko koje treba staviti crnu luk i malo soli, vino i rakiju.

Novopečena mama mora obavezno da uzme po parče svega što joj se donese, i da popije gutljaj vina ili rakije. Prvo uzima malo pogače, zatim pite, krilo od kokoške i na kraju gutljaj pića.

Obavezno pile sa glavom

U Šumadiji se nosi pile koje obavezno ima i glavu, kako dete ne bi jurcalo kroz život „kao bez glave”. Za vreme posta, alternativa je posna punjena paprika, ali nikako riba. Kako kažu naši stari, riba ne govori, pa se veruje da bi onda i dete ćutalo „k’o riba” i možda ne bi ni progovorilo.

[adsenseyu1]

Pita da se momci i devojke raspituju za njih

Pita sa sirom se prema starom običaju nosi kako bi se devojke, ako se rodilo muško, raspitivale za njega, i obrnuto – ako se rodila devojčica, da bude popularna među momcima. U vreme posta, na Babine se nosi pita sa jabukama.

Okrugla torta

Kod novorođene bebe ne treba ići bez okrugle torte. Oni koji duboko veruju u ove običaje, smatraju da će, ako donesete kockastu tortu umesto okrugle, život deteta biti „na ćošak”.

Foter/ jasleen_kaur / photo on flickr

Pogaču lome deca

Pogaču na babine trebalo bi da pripremi neko od bližnjih, majka, sestra, svekrva… Pogača se uglavnom lomi sa decom ili sa nekim ko nije oženjen. Ta ista osoba trebalo bi i da zagrize pogaču, pa ako je dečak zagrizao, druga beba će biti muško, a ako je devojčica, ona će biti žensko. Zagriženi komad ostaje u bebinoj kolevci narednih 40 dana.

Mleko za mamu

Što se tiče mama, žena koja priprema „Babine” trebalo bi sa sobom da ponese i mleko. Prema verovanju naših starih, to mleko se sipa porodilji po grudima, kako bi imala mleko za bebu.

Novac treba nameniti za nešto

Bebama se u prvu posetu nosi srebrni novac, kapica, košuljica, čarape i maramica. Kako kaže običaj, novac se detetu stavlja na čelu za sreću i zdravlje, ili ispod glave, u kolevku. Pre toga novac treba nameniti, pa se tako kaže „da kupi knjigu kako bi bio učen” ili „olovku da bi bio pisar”. Ovaj običaj održao se do danas, pa mnogi koji dolaze da vide bebu donose pare, s tim što kažu da roditelji kupe bebi šta joj treba.

Nikako sa zavezanom torbom

Još jedno verovanje kaže da se tog dana u posetu ne ide sa zatvorenom ili zavezanom torbom, već je treba širom otvoriti. Zavezana torba znači da će i dete biti „zapetljano”, tačnije, teško će progovoriti, ali tog dana žene ne bi trebalo ni da pletu, da dete ne bi bilo brbljivo.

Ako se u vašem kraju „Babine” razlikuju po nečemu, pišite nam!

(Dnevne.rs / telegraf)

1 Comment on "SRPSKI OBIČAJI KOJI SU SE ODRŽALI DO DANAS: Da li znate zašto se novoronđečetu nosi PILE SA GLAVOM?"

  1. DmTNYH Thanks again for the blog.Really looking forward to read more. Awesome.

Comments are closed.