Srpski je znati kako da prepoznate pravu, dobru rakiju: Nakon ovog članka, nikada vam više neće podvaliti jabuku ili krompir (FOTO)

alkohol

pixabay

Dakle, gde god da vam naspu rakiju, malo je sipajte na dlan

Postoje načini da i laik može da proveri od čega je i kog kvaliteta rakija koju pije i plaća.

A danas je, zbog razvoja industrije i nauke, teško razlikovati sintetiku i pamuk, skaj i kožu, pravu voćnu rakiju od neke sa aromom.

Na nedavno održanoj degustaciji rakija čuvenog šumadijskog proizvođača, poznati enolog, stručnjak za vina, Nikola Biorčević, otkrio je i kako proveriti kvalitet rakija.

flasa

Foto: Telegraf

On je završio i tehnologiju jakih alkoholnih pića i najpozvaniji je da govori na ovu temu.

– Malo rakije sipate na dlan, protrljate i ostavite da se osuši. Tada pomirišete dlan.

Ako je veštačka aroma ili bilo šta što nije prirodnog porekla, na temperaturi dlana od 37,2 stepena ispari vrlo brzo.

Ostaje samo ono od čega je rakija napravljena. To važi i za šljivu, viljamovku, kajsiju, za sve. Tako uvek možete da dokučite šta je baza neke rakije.

Ako je travarica, razmažete je na dlanu, pustite par sekundi, i ako miriše na šljivu baza je šljiva. Za sve veštačke rakije uglavnom je baza ili bundeva ili jabuka ili krompir, najjeftinije sirovine, i onda se dodaju veštačke arome. To je, po mom mišljenju prevara potrošača. Ali evo, ja vam otkrivam kako da ne budete prevareni – kaže Biorčević.

On kaže da je uz pomoć dlana lako otkriti i ima li u rakiji dodatog šećera. Treba je sipati na dlan, zatim “razmazati” drugim dlanom i malo sačekati. Kada se potom dva dlana spoje i razdvoje, ako ima dodatog šećera dlanovi će se lepiti jedan za drugi, kaže enolog.

Tajnu provere rakije podelio je sa svima jer je od onih koji misle da je srpska rakija naš brend i veliki izvozni potencijal. I zbog toga ga ne treba sramotiti.

Saveti stručnjaka pomažu nam u situacijama kada je pred nama skupa rakija u lepoj flaši, etiketa još lepša, a rakiju u medijima prati i dobra reklama.

A može se desiti da je u flaši na kojoj piše kajsijevača, ustvari – jabuka.To potvrđuju i proizvođači jabuka, koji ovog proleća imaju velike količine neprodatog voća. Oni priznaju da će robu prodati po ceni od četiri dinara za kilogram baš proizvođačima rakija.

– Rakija od jabuke je blagog ukusa i nije baš tražena, ali u industriji jabuka služi kao baza za druge rakije.

U jabukovaču stavljaju arome, recimo kajsije ili nekog drugog voća i prodaju je daleko skuplje. Nama koji ne znamo šta ćemo sa jabukom- dobro, proizvođačima još bolje, ali su kupci prevareni.

Među nama, ako vam neko za kajsijevaču traži manje od 10 evra po litru znajte da je u pitanju jabuka sa aromom- kaže jedan od voćara koji se ne predstavlja iz razumljivih razloga. Dakle, gde god da vam naspu rakiju, malo je sipajte na dlan. Posebno ako je papreno plaćate u restoranima i kafićima.

   

Dnevne.rs, Kurir