SPREMITE SE, SUTRA SU SVETI VRAČI: To je slava lekara, i OVU stvar nikako ne smete da radite! (INFO)

ikona

Foto: YouTube / KTV VESTI

Osim u hramovima Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnim domovima, ovaj praznik se obeležava i u mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama koje svetitelje i lekare slave kao zaštitnike svoje profesije

Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava slavu posvećenu Kozmi i Damjanu, u narodu poznatu i kao Sveti Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. Veliki broj domova u Srbiji ove svece obeležava kao krsnu slavu.

Osim u hramovima Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnim domovima, ovaj praznik se obeležava i u mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama koje svetitelje i lekare slave kao zaštitnike svoje profesije.

Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa “radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi” pa su u narodu poznati kao sveti Bezsrebrenici.

Kozma i Damjan su braća, rodom iz Azije. Upamćeni su po dobrim delima, pa su dobili od Boga dar isceljenja. Tako su poklanjali zdravlje dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć.

Foto: crkvenikalendar.com

Jedan događaj ih je, međutim, naterao da pokvare odnose: navodno je Kozma jako bio ljut na Damjana kada je od jedne žene po imenu Paladija, koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jaja.

Oni, koji su bili poznati po tome da nikada ništa za uzvrat izlečenja nisu uzimali, odjednom su uzeli nešto.

Zato se Kozma uvredio i tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata.Ipak, svetitelji su sahranjeni jedan pored drugog u Feremanu.

Zbog toga što su lečili druge celog života, prozvali su ih i sveti Vrači.

Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.

HEROJ PRITEKAO U POMOĆ ŽENI S DETETOM: Automobil se ZAPALIO u Pančevu, Danijel SPREČIO VELIKU TRAGEDIJU

Sutrašnji dan je po narodnom verovanju dobar za molitvu za ozdravljenje. Postoji i verovanje da danas dobro raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

       

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)