SPC I VERNICI DANAS SLAVE SVETOG EMILIJANA: On nas opominje šta u životu NIKAKO NE SMEMO DA PONAVLJAMO!

krst

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Emilijana, Ispovednika.

Sveti Emilijan je bio kizički episkop i Hristov Ispovednik. Zbog svog asketskog života udostojio se arhijerejstva i pretrpeo mnoga stradanja za vreme opakog cara Lava III Isavrijanca ikonoborca.

Mnogo puta je primoravan da se odrekne pobožnog poštovanja česnih i svetih ikona, ali sveti Emilijan nije hteo da se pokori, nego je ostao nepokolebljiv i veran učenju svetih Otaca.

Zbog toga je od jeretika pretrpeo mnogo muka, progonstva i zatočenja i sve je to trpeo sa radošću u nadi da će za privremena stradanja dobiti večna blaga. Tako je podnosio mnoga zlostavljanja i poniženja radi Hrista i upokojio se Gospodu, ukrašen vencem ispovedništva.

Beseda na današnji dan govori o mirotvorstvu Hristovom:

Ratovi među hrišćanskim narodima nisu isto što i ratovi među neznabošcima. Neznabošci su ratovali s ponosom, hrišćani ratuju sa stidom. Neznabožačke vere naselile su svoje nebo samo ratnicima, hrišćanska vera obećava nebo svetiteljima.

Kao što hrišćani ponavljaju, po slabosti, i druge neke grehe neznabožačke, tako ponavljaju i greh ratovanja. No Bog ispituje srca i zna, s kakvim nastrojenjem neznabošci greše, a s kakvim hrišćani.

AMERIČKI SAN NA SRPSKI NAČIN: Sećate li se Arse (48) koji je 20 GODINA ČISTIO ULICE i čitao knjige?

Odricali su se Hrista fariseji, odrekao ga se i Petar. No fariseji su ga se odricali sa zlobom nepokajanom, a Petar ga se odrekao sa stidom, i opet ga priznao s pokajanjem.

No šta da kažemo, braćo, o mačevima i kopljima strasti, kojima ubijamo duše svoje i duše svojih bližnjih? O kad bi raskovali te mačeve u raonike, da duboko oremo duše i sejemo blagorodno seme mira Hristova u sebi!

I kad bi raskovali ta koplja u srpove, da žanjemo korov u dušama i spaljujemo! Tada bi se mir Hristov vodvorio u dušama sviju nas, kao što se vodvorio u dušama svetitelja. Ko bi onda i pomislio na rat protiv suseda, i naroda susednih?

       

(Dnevne.rs/Izvor: Espreso.rs)