SITNE POPRAVKE VAS MOGU KOŠTATI 1.000 evra: 10 saveta na šta treba da obratite pažnju kad kupujete polovan auto

auto

Foto-ilustracija: Tanjug/Sava Radovanović

Proverite koje je godište vozilo i koliko je kilometara prešlo. Mala kilometraža može da znači da je vozilo uglavnom voženo po gradu, pa je i više habano, ili da je kilometraža vraćena

Kupovina polovnog automobila može biti mač s dve oštrice, jer nikad ne znate koliko ima ulaganja za sitne popravke, koje nekad mogu dostići visinu od 1.000 evra.

Evo 10 saveta na šta treba da obratite pažnju kad kupujete polovnjak.

[adsenseyu4]

1. U većini slučajeva potreban je veliki servis, koji može da košta od 100 do 600 evra. Najbolje je da pre kupovine pozovete neki servis i raspitate se kolika je cena za taj model.

2. Proverite troškove registracije, jer za luksuznije automobile oni mogu biti i više od 1.000 evra.

auto

Foto: Milena Đorđević

3. Proverite koje je godište vozilo i koliko je kilometara prešlo. Mala kilometraža može da znači da je vozilo uglavnom voženo po gradu, pa je i više habano ili da je kilometraža vraćena. Nemojte verovati da ste vi srećnik koji je našao fenomenalno polovno vozilo koje je malo voženo i ne košta mnogo. Takva vozila treba pregledati u servisu – objašnjava Marko Bulatović sa sajta mojauto.rs, jednog od vodećih za auto-oglase, prenosi Blic.

4. Najbolje je povesti majstora pri kupovini jer vam može uštedeti dosta novca.

[adsenseyu1]

5. Važno je i kako je vozilo održavano, a prednost ima onaj automobil koji ima servisnu knjižicu.

6. Vozilo treba pregledati pri dnevnom svetlu. Pogledajte ogrebotine, spoljašnjost, unutrašnjost, proverite gume i pogledajte ispod vozila da nema nekih većih oštećenja.

Foto: Marko Todorović

7. Proverite stanje motora da nešto ne curi  ili kaplje s donje strane.

8. Nakon svega potrebno je proveriti automobil probnom vožnjom.

9. Pazite na podatke u ugovoru, on mora biti overen u sudu ili kod notara. Cena overe kreće se od 2.ooo do 12.000 dinara. Na ugovor o kupoprodaji neophodno je platiti i porez u visini od 2,5 odsto procenjene vrednosti vozila po postojećem katalogu AMSS.

10. Polovni automobil može i na kredit. Na sajtu mojauto.rs u ponudi su dva kredita – jedan beskamatni i jedan bez učešća. Oba kredita moguće je uzeti do sume od 25.000 evra, s tim što je za vozila proizvedena od 2002. do 2007. godine taj iznos 4.000 evra.

(Telegraf.rs)