SIGNALI KOJE NAM TELO ŠALJE: Da li ste li se ikada zapitali zašto imate tamne krugove ispod očiju, a dobro ste se naspavali (INFO)

Kineska medicina

Da li ste li se ikada zapitali zašto imate tamne krugove ispod očiju, a dobro ste se naspavali, otkud mitiseri po nosu, a redovno čistite kožu ili zašto su vam obrazi tako bledi, a napolju je hladno?

Sve su to signali koje nam telo šalje“, objašnjava Vesna Gorički, akupunkturolog. Nepravilna ishrana, negativne emocije, lekovi ili stres doprinose nastanku kožnih promena. Rozacea, ekcem ili akne često nisu prisutni na celoj površini lica, nego se pojavljuju isključivo na pojedinim delovima.

Saznajte kako to tumači lekar i akupunkturolog Vesna Gorički spajajući znanja zapadnjačke medicine i drevnih kineskih medicinskih spisa.

Čelo
Područje čela predstavlja sistem za varenje. Akne na čelu označavaju probleme s varenjem ili lošom eliminacijom toksina iz tela. Pokušajte da se primerenije hranite i jednom mesečno očistite telo od nakupljenih toksina. Savetuje se detoksikacijska dijeta voćem, povrćem i čajevima, koja se najčešće sprovodi od 36 sati do maksimalno tri dana tokom kojih su zabranjeni kofeinski napici.

Ako i uprkos tome ne možete da se rešite osipa ili bubuljica, ispitajte toleranciju na namirnice koje često konzumirate. Ako imate problema s crvenom i/ili suvom kožom čela, to je pokazatelj dehidratacije pa pijte više vode i čajeva.

[adsenseyu1]

Područje između obrva
Koren nosa i deo između obrva je zona jetre. Crvene mrlje, bubuljice ili oštre borice na tom delu lica ukazuju na otežanu detoksikaciju jetre. Pomozite telu da se očisti smanjenim unosom masne i pržene hrane, mlečnih proizvoda i alkohola.

Kako jetra simboliše bes i frustraciju i potiskivanje ljutnje, razmislite o potisnutim emocijama. U tom slučaju može pomoći akupunktura ušiju, gde se stimulišu specifične tačke za oslobađanje stresa. OVDE pročitajte kako da jednim gutljajem dnevno pročistite jetru.

Nos
Vrh nosa odgovara plućima, a koren nosa ukazuje na probleme sa želucem. Najčešći su problem mitiseri, koji ukazuju na loše varenje, a ponekad i na nizak nivo hlorovodične kiseline, koja je sastavni deo želudačanog soka. Tu dijagnozu ćete najlakše proveriti kod gastroenterologa, a svakako je potrebno i da promenite navike u ishrani.

Ako je nos veoma crven ili su izraženi kapilari, to je znak prevelikog unosa tečnosti koja greje organizam pa smanjite broj šoljica kafe, čaja ili alkohola. OVDE pogledajte efikasne maske za uklanjanje mitisera.

Obrazi
Predstavljaju disajni i kardiovaskularni sistem. Bubuljice na obrazima su često rezultat ishrane koja obiluje masnoćama. Bledi obrazi mogu biti znak niskog nivoa gvožđa, a preterano crveni obrazi ukazuju na lošu cirkulaciju i preveliki unos začinjene hrane, alkohola, kafe i njihovo otežano uklanjanje iz organizma.

Najvažnije je promeniti ishranu, povremeno očistiti organizam detoksikacijskom dijetom ili homeopatskim preparatima, a za poboljšanje cirkulacije i disajnog sistema pomoći će pilates ili joga.

Područje oko očiju

Područje oko očiju predstavlja bubrege. Tamni i/ili vrećasti podočnjaci najčešće su nasledni, a mogu da upute i na zadržavanje tečnosti u celom telu. Plavi ili svetli podočnjaci ukazuju na umor i iscrpljenost. Crni se povezuju sa slabokrvnošću, a žuta boja podočnjaka ukazuje na probleme sa jetrom i žučnom kesom, što može biti posledica ishrane, ali i neizražene ljutnje i razočaranja.

Za pojavu sitnih mrlja ili pegica ispod očiju odgovoran je brz tempo života i preopterećenost. Vreme je da uspostavite uravnotežen životni ritam. Neće škoditi ni da povremeno odradite kuru uvinim ili čajem od brusnice jer pospešuju rad bubrega. Da biste ublažili navedene poteškoće, potrebno je da pomognete bubrezima. Pijte više vode i biljnih čajeva, a smanjite unos soli, alkohola i kofeina.

[adsenseyu1]

Usne
Jasno, usta predstavljaju funkciju sistema za varenje. Bele ili vrlo blede usne mogu ukazivati na nizak nivo gvožđa i slabu cirkulaciju. Suva koža ili bore na usnama govore o nedovoljnom unosu vode. Ranice u uglovima usana znakovi su niskog nivoa vitamina B ili gvožđa.

Crvenilo, toplina ili krvarenje desni znak su povišene kiseline u želucu ili upućuju na ishranu sa visokim udelom životinjskih masti i jednostavnih šećera.

Brada
Ovo područje ukazuje na promene u radu bubrega i sistema za varenje. Crvenilo na bradi može biti znak ishrane s visokim udelom prerađene hrane, šećera i masti. A može ukazivati i na neuravnotežen rad bubrega, što se javlja kod veoma teškog rada ili stresa.

Konzumirajte namirnice bogate magnezijumom ili dodatke prehrani obogaćene magnezijumom jer sprečavaju kalcifikacije u bubrezima i bešici i deluju detoksikacijski. Fizička aktivnost, kao i vežbe opuštanja takođe su dobrodošle. OVDE pogledajte magičan obrok u čaši za čišćenje bubrega.

Vilica
Na ovom području lica ogledaju se hormonske promene. Iako se ovde hormoni najčešće pojavljuju u predmenstrualnom periodu, ako vas muče češće nego jednom mesečno, savetuju se hormonske analize krvi, a po potrebi i homeopatsko lečenje.

Sitne bubuljice vodenastog sadržaja mogu da ukažu na problem sa limfom, što može biti posledica unosa nekih lekova, delovanja toksina iz okoline ili preteranog unosa namirnica bogatih rafinisanim šećerom. Pomoć potražite u detoksikacijskoj dijeti voćem i povrćem.

(lovesensa)