ŠESTONEDELJNI BOŽIĆNI POST POČINJE DANAS: Evo pravila kojih treba da se pridržavate

hrana

Foto: Kurir

Božićni post tradicionalno počinje 28. novembra. Međutim, vernici koji redovno poste sredom i petkom, ove godine praktično započeli su post dan ranije.

Šestonedeljnim Božićnim postom vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju se za praznovanje rođenja Isusa Hrista. I sam sin Božiji postio je 40 dana i noći pre početka svoje propovedi o dolasku Carstva Nebeskoga.

Post u pravoslavnom hrišćanskom predanju ima svoj puni duhovni smisao. Ne odnosi se samo na telesno uzdržavanje, već podrazumeva i trud duše u molitvama i vrlinama i uzdržavanje od svakog zlog dela, reči i misli. Posti se za sebe, privatno, ne služi onima koji javnim postom žele da steknu ljudsku slavu.

Božićni post je, po načinu ishrane, dosta blaži od Vaskršnjeg – riba je dozvoljena svakog vikenda, na Vavedenje Presvete Bogorodice kao i na Nikoljdan, bez obzira na to u koji dan padnu.

“ALERGIČNA SAM NA SVOJE SUZE, PLJUVAČKU I ZNOJ” Studentkinja ima RETKU BOLEST, a kada samo pipne VODU sledi PAKAO

Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim ponedeljkom, sredom i petkom koji se poste “na vodi”.

Ustanovljavanje Božićnog posta, kao i drugih višednevnih postova se odnosi na drevna vremena hrišćanstva. Već od IV veka, Sveti Amvrosije Milanski, Filistrije, blaženi Avgustin pominju u svojim delima Božićni post. U V veku je o Božićnom postu pisao Lav Veliki.

Prvobitno je Božićni post trajao za jedne hrišćane sedam dana, a za druge – malo duže. Na saboru 1166. godine koji je održan u vreme konstantinopoljskog patrijarha Luke i vizantijskog cara Manuila svim hrišćanima je bilo naređeno da poštuju 40-dnevni post uoči velikog praznika Hristovog Rođenja.

Četrdesetnica ili Filipov post

Božićni post je poslednji višednevni post u godini. Počinje 15. (28. po novom) novembra i traje do 25. decembra (7. januara), traje 40 dana i zbog toga se još naziva Četrdesetnicom, kao i Veliki post. Pošto post hranom počinje na dan praznika Svetog apostola Filipa (14. novembra po starom), onda se još naziva i Filipovim.

DEČAKA IZ UŽICA DELILI MINUTI OD SMRTI: Doktor koji ga je pregledao našao se u NAJTEŽOJ SITUACIJI u dugogodišnjoj karijeri! (FOTO)

Božićni post je ustanovljen radi toga da bismo se pre dana Hristovog Rođenja očistili pokajanjem, molitvom i postom, kako bismo čista srca, duše i tela mogli sa strahopoštovanjem da dočekamo Sina Božijeg Koji se javio svetu, i da bi mu pored običnih darova i žrtvi, prineli naše čisto srce i želju da sledimo Njegovo učenje, navodi se na sajtu manastira Lepavina.

     

(Dnevne.rs/Izvor: telegraf.rs)