SAVET INTERNISTE: U vreme korona virusa ovih 5 stvari vam je neophodno da imate u kućnom karantinu

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Za prvu pomoć kod zaraze COVID-19 virusom, potrebno vam je svega nekoliko stvari.

Ovih dana ne iznenađuju prazni rafovi u supermarketima, a sve zbog koronavirusa. Toalet papir, sredstva za dezinfekciju i flaširana voda – nestaju brzinom svetlosti.

Lako možete skliznuti u ludilo oko koronavirusa, ali nije neophodno da zbog potencijalne zaraze pustošite prodavnice, iz straha.

Kako se broj zaraženih povećava, tako raste i potreba za prevencijom. Međutim, za prvu pomoć kod zaraze COVID-19 virusom, potrebno vam je svega nekoliko stvari. Njih je, za Men’s Health, izdvojio internista Kit Roč, iz Prezbeterijanske bolnice, u Njujorku.

NESTOROVIĆ: Pobedili smo koronu

Naravno, pre svega, važno je da se pridržavate smernica koje će sprečiti da se zarazite, kao što je često i temeljno pranje ruku. Međutim, ako ipak završite zaraženi u kućnom karantinu, postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da imate pripremljene.

Smrznuto voće i povrće

Tradicionalno, ljudi nagomilavaju konzerviranu hranu na svojim policama. Umesto toga, doktor savetuje da kupite nešto smrnutog voća i povrća – najveća prednost je što sadrži iste nutritivne vrednosti kao i kada je sveže.

Hrana koja vas čini srećnima

Budite snabdeveni raznovrsnom hranom – onom koja vas čini srećnima, bilo da je reč o grickalicama ili bilo čemu što vas raduje. Ovo je za slučaj da morate da ležite u kući dve nedelje.

ZAŠTO, BRE, LJUDI? Crkva na Vidikovcu puna na Veliki petak uprkos APELIMA, MERAMA, MOLBAMA…

Lekovi protiv temperature i zapušenog nosa

Iako simptomi variraju, ono što je generalno zapaženo jeste suv kašalj, povišena temperatura, glavobolja, bol u mišićima… Zbog toga doktor savetuje da imate ibuprofen pri ruci i nešto za raspušavanje nosa.

temperatura

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Redovna terapija

Ukoliko postoji terapija koju inače uzimate – a po čije recepte idete jednom mesečno, to je nešto što bi trebalo da obavite što pre. Farmaceutu možete da skrenete pažnju o svojoj zabrinutosti, zbog koje preventvno kupujete svoju redovnu terapiju.

Omiljeni “lek”

Mnogima je supa omiljeni “lek” za oporavak, a vrlo često i jedina hrana koja vam prija dok ste prehlađeni. Doktor Kit, savetuje da vam se ovakve namirnice nađu, jer ćete u slučaju virusa koristiti standardne metode koje čine da se osećate bolje kada ste prehlađeni.

     

(Dnevne.rs/b92.net)